Wykonanie
Kiedyś bulwersowałam się tym, że nagminne jest dodawanie sobie (czy swoim potrawom) splendoru za pomocą „wypierdzianych” obcojęzycznych nazw. Bo przecież wiele z nich ma bardzo adekwatne rodzime odpowiedniki. Na przykład ten krem
cytrynowy, który wszyscy kojarzą jako lemon
curd. Dla mnie równie apetycznie brzmi polska wersja.Nie odmawiam innym prawa do lśnienia odbitym światłem zagranicznych wspaniałości. Mam świadomość tego, że wiele nazw potraw jest nie do przełożenia i zakorzeniły się w naszym
języku, np. pizza, tiramisu, tost czy hot dog. Chociaż ten ostatni jest prościutki do przetłumaczenia, to nie warto, pod groźbą utraty apetytu, zastanawiać się nad tym –
parówka w przeciętnym hot dogu ma wiele wspólnego z budą, psem i łańcuchem. Szczególnie mnie uwiera zachowywanie na siłę obcojęzycznych nazw w przypadku dań z
makaronami (farfalle i farfalline zamiast kokardek, creste di gallo zamiast kolanek czy fusilli zamiast świderków).Tyle tytułem marudnego dzisiaj wstępu. Przejdę do prezentacji owego kremu. Zainspirowałam się przepisem z książeczki kucharskiej „Spróbuj i wyjdź za mnie” Raphaele Vidaling. W oryginale do masy dodaje się otartą
skórkę z cytryny. Pominęłam ten składnik, bo nie miałam ekologicznych
cytryn a środków, którymi są pryskane te
owoce, należy unikać jak ognia i nie jeść woskowanych skórek.Krem wyszedł, moim zdaniem, jak należy. Polecam – łatwo go zrobić i ma szerokie zastosowanie (jako nadzienie do tart, smarowidło do słodkich
bułek czy do przekładania
ciastek, można też wyjadać prosto ze słoiczka).
Składniki (1 słoiczek ok. 250 ml):2 małe
cytryny lub jedna duża (bio)2 duże
jajka80 g
cukru50 g
masłaWyciśnij
sok z cytryn (u mnie wyszło ok. 100 ml) i przelej do niewielkiego garnuszka. Wsyp
cukier, wbij
jajka i, nieustannie mieszając drucianą trzepaczką, gotuj na małym ogniu, aż
cukier się rozpuści.Chwilę później dodaj
masło. Podgrzewaj krem przez około 10 minut – powinien ładnie odparować. Cały czas mieszaj, ponieważ łatwo może się przypalić.Gotowy przełóż do słoiczka i zostaw do ostygnięcia.
Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremBiscotti di Prato (cantucci)Bliny pszenno-gryczaneBabka na
winie musującymZupa ogórkowa z
kaszą manną