ßßß

Składniki na ok 500 ml:3 duże niewoskowane cytryny ( sok + skórki otarte z wszystkich cytryn)3 duże jajka170 g cukru120 g masłaWykonanie:Cytryny dokładnie myjemy, zaparzamy wrzątkiem. Skórkę ścieramy na tarce, sok wyciskamy. Odstawiamy.Jajka wbijamy do metalowej miski dodajemy cukier. Składniki roztrzepujemy za pomocą rózgi kuchennej. Miskę ustawiamy na garnku z lekko gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało lustra wody. Do jajek i cukru dodajemy sok z cytryny, masło oraz skórkę cytrynową. Składniki cały czas mieszamy rózgą do czasu aż krem zacznie gęstnieć (trwa to ok 10 minut). Cytrynowy krem przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek i otrzymać idealnie gładki krem. Lemon curd przelewamy do słoika, odstawiamy do przestygnięcia. Przechowujemy do dwóch tygodni w lodowce.Smacznego!