Wykonanie
Pierwszy raz robiłam Lemon
Curd i ani chwilę nie żałowałam... z jednej strony słodki, z drugiej kwaskowaty, super połączenie z biszkopcikami, kruchymi
ciasteczkami, bezikami. Możliwości jest wiele, warte wypróbowania ;) z podanych składników wyszedł jeden słoiczek, można przechowywać w lodówce do 2 tygodni, ale wątpię, żeby się tyle czasu utrzymało ;)

Składniki na Lemon
Curd:- 2
jajka- 2
żółtka- 160 g drobnego
cukru do wypieków- 80 g
masła- skórka otarta z 2
cytryn- sok z 2
cytryn

- przy pomocy rózgi w rondelku roztrzepać
jajka,
żółtka i
cukier- postawić na małym ogniu, ciągle mieszać- dodać
masło, sok i
skórkę z cytryny- ciągle mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji ( krem musi zgęstnieć)- przecedzić na sitku (można dodać skórkę, która została na sitku)- przelać do wyparzonego słoika- szczelnie zamknąć- przechowywać z lodówce do 2 tyg.Smacznego.źródło: Moje Wypieki

Akcja Kulinarna: