Wykonanie
Ostatnio mogliście na moim blogu zobaczyć przepis na nieco odchudzony lemon
curd . Oczywiście nie może zabraknąć wersji klasycznej, która w smaku jest BOSKA. Ten jest mniej gęsty, aksamitny, rozpływa się w ustach. Właściwie nie wiem, który jest lepszy :-) Chyba sami musicie spróbować i zadecydować!
Przepis pochodzi z Moich WypiekówPotrzebujemy:2
jajka2
żółtka160 g
cukrusok wyciśnięty z dwóch
cytryn i skórka otarta z dwóch
cytryn80 g
masłaW rondelku mieszamy
jajka,
żółtka i
cukier. Od razu można dodać też pozostałe składniki - sok i
skórkę z cytryny i
masło. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu, ciągle mieszamy. Wszystkie składniki ładnie się połączą,
masło się rozpuści i całość zacznie gęstnieć - gdy krem jest gęsty, zdejmujemy z ognia i przecedzamy przez sitko. W zamkniętym słoiczku w lodówce można przechowywać do dwóch tygodni. Smacznego:)