ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Ostatnio mogliście na moim blogu zobaczyć przepis na nieco odchudzony lemon curd . Oczywiście nie może zabraknąć wersji klasycznej, która w smaku jest BOSKA. Ten jest mniej gęsty, aksamitny, rozpływa się w ustach. Właściwie nie wiem, który jest lepszy :-) Chyba sami musicie spróbować i zadecydować!
Przepis pochodzi z Moich Wypieków
Potrzebujemy:
2 jajka
2 żółtka
160 g cukru
sok wyciśnięty z dwóch cytryn i skórka otarta z dwóch cytryn
80 g masła
W rondelku mieszamy jajka, żółtka i cukier. Od razu można dodać też pozostałe składniki - sok i skórkę z cytryny i masło. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu, ciągle mieszamy. Wszystkie składniki ładnie się połączą, masło się rozpuści i całość zacznie gęstnieć - gdy krem jest gęsty, zdejmujemy z ognia i przecedzamy przez sitko. W zamkniętym słoiczku w lodówce można przechowywać do dwóch tygodni. Smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/02/klasyczny-lemon-curd.html