Wykonanie

Moje najsmaczniejsze odkrycie po przyjeździe do UK, cieszące się u nas w domu niesłabnącym powodzeniem :-). Osobiście nie przeszkadza mi wyjadanie prosto ze słoiczka, choć często dodaję go do ciast i deserów. Może pamiętacie, jak przygotowałam jego 'odchudzoną' wersję, bez masła? Tym razem klasycznie. Dodatek
masła powoduje, że lemon
curd jest aksamitny, delikatny i kremowy. Przygotujcie go już dzisiaj, przyda się do jutrzejszego wypieku :-).Składniki na 1 , 5 szklanki:2 duże
jajka2
żółtka160 g drobnego
cukru do wypieków80 g
masłaskórka otarta i sok wyciśnięty z 2
cytrynCytryny (najlepiej niewoskowane, ekologiczne) wyszorować szczoteczką, wyparzyć, skórkę otrzeć.W niedużym garnuszku roztrzepać
jajka,
żółtka i
cukier (np. przy pomocy rózgi kuchennej), do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając (bezpieczniejszą metodą jest gotowanie na parze).Praktycznie od razu można dodać
masło i
sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Jeśli w kremie pojawią się grudki, których nie chcemy - przetrzeć przez sitko.Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.Smacznego :-).

Źródło inspiracji - taste.com.au