ßßß Cookit - przepis na Lemon curd, klasyczny

Lemon curd, klasyczny

nazwa

Wykonanie

Moje najsmaczniejsze odkrycie po przyjeździe do UK, cieszące się u nas w domu niesłabnącym powodzeniem :-). Osobiście nie przeszkadza mi wyjadanie prosto ze słoiczka, choć często dodaję go do ciast i deserów. Może pamiętacie, jak przygotowałam jego 'odchudzoną' wersję, bez masła? Tym razem klasycznie. Dodatek masła powoduje, że lemon curd jest aksamitny, delikatny i kremowy. Przygotujcie go już dzisiaj, przyda się do jutrzejszego wypieku :-).
Składniki na 1 , 5 szklanki:
2 duże jajka
2 żółtka
160 g drobnego cukru do wypieków
80 g masła
skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
Cytryny (najlepiej niewoskowane, ekologiczne) wyszorować szczoteczką, wyparzyć, skórkę otrzeć.
W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (np. przy pomocy rózgi kuchennej), do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając (bezpieczniejszą metodą jest gotowanie na parze).
Praktycznie od razu można dodać masło i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Jeśli w kremie pojawią się grudki, których nie chcemy - przetrzeć przez sitko.
Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.
Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego :-).
Źródło inspiracji - taste.com.au
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/lemon-curd,-klasyczny