Wykonanie
Cytrynowa rozkosz.... Obłędny krem ze świeżych
cytryn, w którym zakochałam sie od pierwszej łyżeczki... Cudownie
cytrynowy, z
maślaną nutką, wspaniały jako dodatek do
ciasteczek, ciast czy serników. Jego zastosowań jest wiele, a najlepiej smakuje wyjadany wprost ze słoika malutką łyżeczką:) Mmmm... Pycha!SKŁADNIKI na 1 słoiczek:100 g
masła180 g
cukru3
żółtka2
jajasok wyciśnięty z 2
cytryn i skórka z nich otartaWYKONANIE:W garnuszku rozmieszaj
jajka wraz z
żótkami i
cukrem za pomocą widelca lub rózgi kuchennej.Lekko podgrzej do rozpuszczenia się
cukru.Wlej
sok z cytryny, dosyp otartą skórkę i dodaj
masło.Dokładnie zamieszaj.Teraz na małej mocy palnika mieszaj tak długo, aż krem zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu. Uważaj, aby go nie przypalić!Gotowy krem zdejmij z ognia i przelej do czystego słoiczka. Możesz krem przechowywać w lodówce nawet 2-3 tygodnie. Smacznego!