Wykonanie
Dzisiaj na słodko. Kilka dni temu zrobiliśmy angielski krem
cytrynowy, czyli lemon
curd. To znaczy
Madzia zrobiła, jak mam bliżej prawdy być. Bo ja w pracy byłem. A
Madzia w domu na zwolnieniu lekarskim siedziała. Tak to jest jak się chodzi w szpilkach, a się nie umie. Nogę łatwo sobie wtedy popsuć :) A teraz, lekko po 7 rano,
Madzia śpi jeszcze, a ja
siedzę i wpisy na blogu uzupełniam.Lemon
curd ma wiele zastosowań. Do ciast, deserów, czy nawet do podjadania tak po prostu jak
budyń. Idealnie nadaje się także do naleśników. A nawet można robić z nim kanapki: kromka
chleba,
twaróg i lemon
curd. Niebo w gębie! Zresztą ilość wariacji jest nieograniczona. Więc jeśli macie ochotę na krem
cytrynowy, to tylko lemon
curd. Ta rzecz anglikom się naprawdę udała. A najlepsze jest to, że robi się go bardzo szybko.My przygotowaliśmy ten krem z myślą o lodach. Ot tak po prostu zachciało nam się
cytrynowych lodów :) Więc teraz lemon
curd, a przepis na
lody za jakieś dwa dni. A warto się z tymi
lodami zapoznać, bo są ekstremalnie proste! Prościej naprawdę się nie da. Bez specjalnej maszyny do
lodów. Po prostu mikser i zamrażarka.2
jajka + 2
żółtka150 g
cukru80 g
masłasok z dwóch
cytrynskórka otarta z 2
cytrynSprawa jest wielce prosta: do rondelka wbijamy
jajka (2 całe i 2 dodatkowe
żółtka) i wsypujemy
cukier. Zaczynamy podgrzewać na malutkim ogniu i cały czas mieszamy (ważne jest żeby ogień był malutki i żeby mieszać cały czas, żeby nam nie wyszła jajecznica). Jak nam się ładnie wszystko połączy to dodajemy resztę składników.Mieszamy aż krem się zagotuje i zgęstnieje. I będzie gładki. Następnie przecieramy przez sitko. Jeżeli chcemy jeszcze zwiększyć
cytrynową moc to do przetartego kremu możemy dodać
skórkę cytrynową, która została na sitku. Ale konieczności nie ma, kwestia gustu.Przekładamy do słoiczka i gotowe :)Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)