ßßß Cookit - przepis na Lemon curd

Lemon curd

nazwa

Wykonanie

Chyba wszyscy ju ż robili lemon curd, skusiłam się i ja. Faktycznie warto. Oszałamiająco cytrynowy, genialny do babecz ek i jako spód do słodkich tart... pycha
(składniki na 1 , 5 szklanki)
2 duże jajka
2 żółtka
160 g drobnego cukru do wypieków
80 g masła
skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
W rondelku roztrzepać trzepaczką jajka, żółtka i cukier, aż otrzymamy jednolitą masę. Następnie masę trzeba podgrzać na małym ogniu cały czas mieszając, żeby nie robiły się grudki. Do ciepłej masy dodajemy masło, sok i skórkę z cytryny. Mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje i będzie aksamitny. Gotowy krem przecedzamy przez sitko. Przekładamy do słoiczka - można go przechowywać w lodowce do dwóch tygodni.
Źródło: Moje wypieki
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2013/02/lemon-curd.html