Wykonanie
Chyba wszyscy ju ż robili lemon
curd, skusiłam się i ja. Faktycznie warto. Oszałamiająco
cytrynowy, genialny do babecz ek i jako spód do słodkich tart... pycha

(składniki na 1 , 5 szklanki)2 duże
jajka2
żółtka160 g drobnego
cukru do wypieków80 g
masłaskórka otarta i sok wyciśnięty z 2
cytrynW rondelku roztrzepać trzepaczką
jajka,
żółtka i
cukier, aż otrzymamy jednolitą masę. Następnie masę trzeba podgrzać na małym ogniu cały czas mieszając, żeby nie robiły się grudki. Do ciepłej masy dodajemy
masło, sok i
skórkę z cytryny. Mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje i będzie aksamitny. Gotowy krem przecedzamy przez sitko. Przekładamy do słoiczka - można go przechowywać w lodowce do dwóch tygodni.

Źródło: Moje wypieki