Wykonanie
Pyszny krem do ciast i deserów.
Składniki:3
cytryny,2 całe
jajka,2
żółtka,100g
masła niesolonego,100g
cukru - można dać więcej jeśli się woli mniej kwaśny krem.Przygotowanie:
Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę. Z
cytryn wycisnąć sok i dodać go do startej skórki. Do tych składników dodać również
cukier, całe
jajka i
żółtka. Roztrzepać widelcem lub trzepaczką. W garnuszku doprowadzić
wodę do wrzenia i postawić na nim naczynie żaroodporne lub inne. Wlać do niego masę
cytrynową i cały czas mieszać. Gdy masa
zrobi się ciepła powoli dodawać
masło - mieszać aż
masło się rozpuści i masa
zrobi się gęsta. Zdjąć z ognia, krem przełożyć do słoika, pozostawić do ostygnięcia. Podawać z deserem lub
ciastem.
Smacznego!!!