Wykonanie
Lemon
curd to bardzo popularny na Wyspach krem
cytrynowy o konsystencji budyniu. Wykorzystuje się go do deserów, wypieków lub po prostu podaje z
chlebem lub popularnymi tu scones. Wersja cytrynowa jest najpopularniejsza, ale robi się go również z
pomarańczami bądź
malinami. Ja jestem fanką
cytrynowych smaków, więc na początek
curd cytrynowy.Lemon
curd robi się ekspresowo z zaledwie kilku składników. Początkowo dość rzadki, gęstnieje po wystygnięciu i może być przechowywany w lodówce do kilku tygodni.Być może nie wszystkim Wam przypadnie do gustu, ale zdecydowanie warto go choć raz spróbować.Polecam :)* przepis z „Cakes” Rachel AllenSkładniki na około 1/2 litra kremu:75g niesolonego
masła150g
cukrusok oraz skórka otarta z 3
cytryn2 duże
jajka oraz 1
żółtkoWykonanie:
Cytryny wyszoruj dokładnie i sparz wrzątkiem. Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.
Masło,
cukier oraz sok i
skórkę cytrynową umieść w niedużym rondelku i podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj
jajka roztrzepane z
żółtkiem i podgrzewaj dalej, cały czas mieszając.Gdy masa zgęstnieje na tyle, by oblepiać łyżkę, przelej ją do czystego słoiczka i pozostaw do wystygnięcia.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)