Wykonanie
Można powiedzieć, ze zakochałam się w tym kremie od pierwszego "zjedzenia" . Smakował mi zarówno wyjadany łyżeczką ze słoika, jak i w formie dodatku do innych deserów i ciast. Przepis znalazłam na niezawodnych Moich wypiekach . Gorąco polecam tą recepturę.
Składniki:skórka otarta z 2
cytryn (tylko żółta część)sok wyciśnięty z 2
cytryn2 duże
jajka2
żółtka180g
cukru80g
masłaPrzygotowanie:W małym rondelku, za pomocą rózgi roztrzepujemy
jajka razem z
żółtkami. Następnie dodajemy
cukier i dokładnie mieszamy, ale nie ucieramy. Całość grzejemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Od razu dodajemy
masło,
sok z cytryn oraz otartą
skórkę cytrynową. Mieszamy aż krem się zagotuje i zgęstnieje. Gotowy lemon
curd powinien
mieć gładką konsystencję, dlatego przed nałożeniem do wyparzonego wcześniej słoiczka przecieramy go przez sito.
Skórkę cytrynową, która osiądzie na sitku można wedle uznania dodać do całości. Gotowy krem
cytrynowy przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni. Smacznego!