ßßß Cookit - przepis na Lemon curd (krem cytrynowy)

Lemon curd (krem cytrynowy)

nazwa

Wykonanie

Można powiedzieć, ze zakochałam się w tym kremie od pierwszego "zjedzenia" . Smakował mi zarówno wyjadany łyżeczką ze słoika, jak i w formie dodatku do innych deserów i ciast. Przepis znalazłam na niezawodnych Moich wypiekach . Gorąco polecam tą recepturę.
Składniki:
skórka otarta z 2 cytryn (tylko żółta część)
sok wyciśnięty z 2 cytryn
2 duże jajka
2 żółtka
180g cukru
80g masła
Przygotowanie:
W małym rondelku, za pomocą rózgi roztrzepujemy jajka razem z żółtkami. Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, ale nie ucieramy. Całość grzejemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Od razu dodajemy masło, sok z cytryn oraz otartą skórkę cytrynową. Mieszamy aż krem się zagotuje i zgęstnieje. Gotowy lemon curd powinien mieć gładką konsystencję, dlatego przed nałożeniem do wyparzonego wcześniej słoiczka przecieramy go przez sito. Skórkę cytrynową, która osiądzie na sitku można wedle uznania dodać do całości. Gotowy krem cytrynowy przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/04/lemon-curd-krem-cytrynowy.html