Wykonanie
Na upalne,
słoneczne dni,taka przekąska,wydaje się być idealna.Niezwykle pożywna, energetyczna i lekka zarazem.Czas przygotowaniajest krótki,a efekt zaskakujący,szczególnie wtedy, gdyporcje są ładnie udekorowane.Pół
radicchio(= czerwona
cykoria)pokroiłam w poziome paseczki,cztery
rzodkiewki w półksiężyce, z
melona wydrążyłam kilka kulek, cztery
pomidorki koktajlowepodzieliłam na ćwiartki,pół
awokado pokroiłam w kostkę,
kiwi w paski, pół grapefruita obrałam dokładnie z gorzkich błon, podzieliłam na mniejsze kawałki.Pół pęczka
koperku drobno posiekałam i dodałam do wszystkich składników.Delikatnie wymieszałam,
skropiłam sokiem z limonki i odstawiłam w chłodne miejsce.Przygotowałam sos. Trzy łyżki słodkiej
śmietanki 12%, dwie łyżki
mleczka kokosowego,łyżka
chrzanu,
sól, dużo
białego pieprzu, dwie łyżki
oliwy, sok z połowy
cytryny.Do koktajlowej bazy, która schłodziła się w lodówce, dodałam pudełeczko
krewetek zimnowodnych.Naturalnie, wcześniej odsączyłam je z naturalnego soku, w którym się znajdowały.Całość zalałam sosem.Ozdobiłam gwiazdkami z
awokado i
rzodkiewki,
owocem kiwi, grapefruitem,listkiem
radicchio,
koperkiem i
endywią.