ßßß
Na upalne, słoneczne dni,taka przekąska,wydaje się być idealna.Niezwykle pożywna, energetyczna i lekka zarazem.Czas przygotowaniajest krótki,a efekt zaskakujący,szczególnie wtedy, gdyporcje są ładnie udekorowane.Pół radicchio(= czerwona cykoria)pokroiłam w poziome paseczki,cztery rzodkiewki w półksiężyce, z melona wydrążyłam kilka kulek, cztery pomidorki koktajlowepodzieliłam na ćwiartki,pół awokado pokroiłam w kostkę, kiwi w paski, pół grapefruita obrałam dokładnie z gorzkich błon, podzieliłam na mniejsze kawałki.Pół pęczka koperku drobno posiekałam i dodałam do wszystkich składników.Delikatnie wymieszałam, skropiłam sokiem z limonki i odstawiłam w chłodne miejsce.Przygotowałam sos. Trzy łyżki słodkiej śmietanki 12%, dwie łyżki mleczka kokosowego,łyżka chrzanu, sól, dużo białego pieprzu, dwie łyżki oliwy, sok z połowy cytryny.Do koktajlowej bazy, która schłodziła się w lodówce, dodałam pudełeczko krewetek zimnowodnych.Naturalnie, wcześniej odsączyłam je z naturalnego soku, w którym się znajdowały.Całość zalałam sosem.Ozdobiłam gwiazdkami z awokado i rzodkiewki, owocem kiwi, grapefruitem,listkiem radicchio, koperkiem i endywią.