ßßß
Kurczak w kukurydzianych płatkach corn flakes to alternatywna dla panierki z tradycyjnej bułki tartej lub mąki. Soczyste mięso i chrupiąca panierka, do tego świeża sałata, pomidor, ogórek, czerwona cebula i jajko, a wszystko to w towarzystwie przepysznej pomidorowej salsy i sosu czosnkowego! Sałatka ta podana na ciepło smakuje naprawdę wspaniale, a pikantna salsa nadaje jej wyrazu. Koniecznie wypróbujcie, bardzo polecam!SKŁADNIKI na 4 osoby:2 filety z piersi kurczaka2 jajka1,5 szklanki płatków kukurydzianych corn flakessólświeżo zmielony pieprzsłodka papryka mielonaolej lub oliwa z oliwek do smażeniamieszanka sałat (użyłam roszponki, endywii, rukoli i sałaty lodowej)2 pomidorypół dużego ogórkapół czerwonej cebuli4 jajka ugotowane na twardoSKŁADNIKI NA SALSĘ POMIDOROWĄ:2 pomidorypół czerwonej cebuli1/3 puszki kukurydzy konserwowej0,5 puszki czerwonej fasoligarść liści świeżej bazylii4 łyżki pikantnego ketchupu2 ząbki czosnkuświeżo zmielony pieprzSKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY:3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego2 łyżki majonezu2 ząbki czosnku0,5 łyżeczki brązowego cukrusólświeżo zmielony pieprzWYKONANIE:MIĘSO:Filety umyj i okrój z błonek. Pokrój je na prostokątne kawałki, ale niezbyt grube. Posól, popieprz i posyp mieloną słodką papryką.Jajka rozbij, dodaj odrobinkę wody i roztrzep je porządnie w misce.Płatki kukurydziane rozgnieć ręką lekko na drobniejsze kawałki.Maczaj kawałki przyprawionego mięsa najpierw w jajku, a potem w płatkach kukurydzianych. Usmaż je na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.SALSA:Pomidory dobrze umyj i sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Przekrój na pół i wydrąż środek wraz z pestkami. Pokrój w drobną kostkę.Do miski wrzuć kukurydzę, fasolę, pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj pomidory, poszatkowaną drobno bazylię, ketchup i pieprz. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do salsy. Dokładnie wymieszaj.SOS CZOSNKOWY:Do jogurtu dodaj majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz cukier i dokładnie wymieszaj.PODANIE:Na talerz wyłóż umytą sałatę, pokrojone w ćwiartki pomidory, jajka, pokrojone w plasterki ogórki, cebule w piórkach.Na warzywa ułóż usmażone mięso. Podaj z salsą i sosem czosnkowym.Smacznego!


