ßßß
Szybka, prosta i efektowna sałatka na obiad, kolację, imprezę lub jako lunch do pracy. Soczysty kurczak w towarzystwie aksamitnego awokado i kolorowych warzyw. Całość podana z ulubionym dressingiem mojej Córki - na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Sałatka powstała specjalnie dla niej kilka lat temu, ponieważ Nadia od małego kocha warzywa, kocha wszelkie sałatki, a wcześniej wspomniany dressing wyjada dosłownie łyżkami :DSałatka pięknie prezentuje się na stole, także możecie przygotować ją dla swoich gości. Ja podaję ją najczęściej jako zdrowy i lekki obiad. Można ją również zapakować w pojemnik i zabrać do pracy jako lunch, gdyż smakuje świetnie również na zimno.Sałatka jest pyszna, już dawno uzyskała najwyższą rekomendację mojego Męża :DD, więc bardzo ją Wam polecam!SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ (porcja na 1-2 osoby):1 duży filet z piersi kurczaka1-2 jajka1 garść rukoli lub roszponki1 garść sałaty (np. endywii, masłowej, lodowej, itp.)0,5 awokado5 łyżek kukurydzy konserwowej10-12 malutkich pomidorków koktajlowych0,5 czerwonej cebuli0,5 małego ogórka świeżego2-3 łyżki siekanego szczypiorkusłodka mielona paprykasól i świeżo zmielony pieprz2 łyżki oleju (kokosowego, rzepakowego lub oliwy)SKŁADNIKI NA DRESING:3 łyżki oliwy z oliwek0,75 łyżki octu balsamicznego1 łyżeczka cukru (np. brązowego)2 małe ząbki czosnku lub 1 dużysól i pieprz do smakuWYKONANIE:SAŁATKA:Jajko/jajka ugotuj tak jak lubisz (na twardo lub półmiękko) w osolonej wodzie.Umytego i osuszonego fileta obkrój z błonek i posyp z obu stron papryką, solą i pieprzem.Usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron po kilka minut albo zgrilluj na patelni grillowej.Na talerzu ułóż pas roszponki lub rukoli, obok ułóż obrane ze skorki i pokrojone w plasterki awokado, usmażonego i pokrojonego w plasterki kurczaka, następnie kukurydzę, pomidorki (kilka możesz przekroić na pół), kolejną ulubioną sałatę, pokrojoną w piórka cebulę i plasterki ogórka. Z boku ułóż obrane ze skorupek i przekrojone na pół jajko i posyp sałatkę szczypiorkiem.DRESSING:Oliwę, ocet, cukier, sól i pieprz oraz sprasowany czosnek wymieszaj razem dokładnie.Dressingiem polej sałatkę przed samym podaniem. Gotowe! Smacznego!