Wykonanie
Tortillę z
kurczakiem chyba każdy w życiu już jadł, więc nikogo tu niczym nie zadziwię. Ale ponieważ miałam ostatnio wielką ochotę na nią i pstryknęłam kilka fotek przed obiadem, nie było innego wyjścia i musiały zostać one ukazane światu :DDD Pokażę Wam jak w 15 minut przygotować obiad dla całej rodziny, pyszny i mega pożywny. Całość zajmuje dosłownie tyle, ile smaży się
mięso, w tym czasie robię
sos czosnkowy, kroję wszystkie warzywa i podpiekam tortille. Reszta to już tylko składanie całości. Choć pszenna tortilla nie należy do najzdrowszych to nie miejmy wyrzutów sumienia, bo zawinięta jest w nią cała masa świeżych warzyw, w tym bardzo zdrowe
kiełki (my namiętnie zajadamy się
kiełkami brokuła). Wszyscy uwielbiamy to danie, bo smakuje rewelacyjnie, a "wisienką na torcie" jest tu
sos czosnkowy, którym polewam wszystkie składniki. Bez niego tortilla nie smakowałaby tak bosko:) Jeśli chcecie zatem szybko i smakowicie nakarmić rodzinę (lub tylko siebie :DD) to ta potrawa jest właśnie dla Was:)SKŁADNIKI (ilość według uznania):tortille (użyłam pszennych)
sałata lodowapomidoryogórekkolorowa
paprykacebula czerwona (lub biała)
kiełki (np.
brokuła)
filety z kurczakasólpieprzsłodka mielona
paprykaoliwa z oliwekmajonezketchup (najlepiej pikantny)SKŁADNIKI NA
SOS CZOSNKOWY:1 szklanka
jogurtu naturalnego2 łyżki
majonezu2 duże ząbki
czosnkusólświeżo zmielony
pieprz0,5 łyżeczki
brązowego cukruWYKONANIE:
SOS CZOSNKOWY:
Jogurt wymieszaj z
majonezem,
solą,
pieprzem,
cukrem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i dokładnie wymieszaj.
Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, obkrój z białych błonek i pokrój na paski 2-3 cm lub w kostkę .Do
mięsa dodaj
sól,
pieprz,
słodką paprykę i kilka łyżek
oliwy z oliwek.Usmaż
mięso na rozgrzanej patelni prze kilka minut, mieszając od czasu do czasu.Placki tortilli podgrzej na patelni przez około 30 sekund z każdej strony.Na każdej tortilli rozsmaruj po 1-2 łyżeczki
majonezu, na to posmaruj po 1 łyżeczce
ketchupu.Posyp połowę tortilli pokrojoną w kostkę
sałatę lodową, na to wyłóż część podsmażonego
mięsa, a następnie
pomidory i
ogórki w plasterkach, paski
papryki, piórka
cebuli i
kiełki. Polej całość kilkoma łyżeczkami
sosu czosnkowego. Złóż tortillę na pół i zawiń boki do środka. Gotowe! Smacznego!