ßßß
Tortillę z kurczakiem chyba każdy w życiu już jadł, więc nikogo tu niczym nie zadziwię. Ale ponieważ miałam ostatnio wielką ochotę na nią i pstryknęłam kilka fotek przed obiadem, nie było innego wyjścia i musiały zostać one ukazane światu :DDD Pokażę Wam jak w 15 minut przygotować obiad dla całej rodziny, pyszny i mega pożywny. Całość zajmuje dosłownie tyle, ile smaży się mięso, w tym czasie robię sos czosnkowy, kroję wszystkie warzywa i podpiekam tortille. Reszta to już tylko składanie całości. Choć pszenna tortilla nie należy do najzdrowszych to nie miejmy wyrzutów sumienia, bo zawinięta jest w nią cała masa świeżych warzyw, w tym bardzo zdrowe kiełki (my namiętnie zajadamy się kiełkami brokuła). Wszyscy uwielbiamy to danie, bo smakuje rewelacyjnie, a "wisienką na torcie" jest tu sos czosnkowy, którym polewam wszystkie składniki. Bez niego tortilla nie smakowałaby tak bosko:) Jeśli chcecie zatem szybko i smakowicie nakarmić rodzinę (lub tylko siebie :DD) to ta potrawa jest właśnie dla Was:)SKŁADNIKI (ilość według uznania):tortille (użyłam pszennych)sałata lodowapomidoryogórekkolorowa paprykacebula czerwona (lub biała)kiełki (np. brokuła)filety z kurczakasólpieprzsłodka mielona paprykaoliwa z oliwekmajonezketchup (najlepiej pikantny)SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY:1 szklanka jogurtu naturalnego2 łyżki majonezu2 duże ząbki czosnkusólświeżo zmielony pieprz0,5 łyżeczki brązowego cukruWYKONANIE:SOS CZOSNKOWY:Jogurt wymieszaj z majonezem, solą, pieprzem, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dokładnie wymieszaj.Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, obkrój z białych błonek i pokrój na paski 2-3 cm lub w kostkę .Do mięsa dodaj sól, pieprz, słodką paprykę i kilka łyżek oliwy z oliwek.Usmaż mięso na rozgrzanej patelni prze kilka minut, mieszając od czasu do czasu.Placki tortilli podgrzej na patelni przez około 30 sekund z każdej strony.Na każdej tortilli rozsmaruj po 1-2 łyżeczki majonezu, na to posmaruj po 1 łyżeczce ketchupu.Posyp połowę tortilli pokrojoną w kostkę sałatę lodową, na to wyłóż część podsmażonego mięsa, a następnie pomidory i ogórki w plasterkach, paski papryki, piórka cebuli i kiełki. Polej całość kilkoma łyżeczkami sosu czosnkowego. Złóż tortillę na pół i zawiń boki do środka. Gotowe! Smacznego!