Wykonanie
Wspaniała, zdrowa i pożywna
sałatka, którą przygotujesz w 20 minut. Świeże
brokuły, aromatyczny
kurczak,
sos czosnkowy, a wszystko to posypane prażonymi
migdałami...
Sałatka idealna na romantyczną kolację (mocno czosnkowa! :))) ), a także na szybki obiad. Serdecznie polecam!SKŁADNIKI, na 4 porcje:1
brokuł2
filety z piersi kurczaka (użyłam ekologicznych)garść
płatków migdałowych5 łyżek
oliwy z oliwek1 łyżeczka
czerwonej papryki w proszku
SOS CZOSNKOWY:1 szklanka
jogurtu naturalnego (użyłam ekologicznego)2 łyżki
majonezu (najlepiej domowego)2 ząbki
czosnku0,5 łyżeczki
brązowego cukrusól (użyłam himalajskiej)
pieprz (świeżo zmielony)WYKONANIE:
Brokuły dokładnie umyj, odetnij różyczki od łodygi i ugotuj na parze (ok. 7 min.). Ugotowane
brokuły przelej zimną
wodą, by zachowały kolor.
Kurczaka umyj, obierz z błonek i pokrój w kostkę. Wrzuć do miski,
posól, popieprz i posyp
czerwoną papryką. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej 5 łyżek
oliwy z oliwek i usmaż
kurczaka na złoty kolor ze wszystkich stron.W małej miseczce wymieszaj
jogurt z
majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek,
cukier,
sól oraz
pieprz do smaku. Wymieszaj i odstaw.Na patelni po smażonym
kurczaku upraż przez chwilę na złoto-brązowy kolor
płatki migdałów.Na półmisek wyłóż różyczki
brokuła, na to nałóż gotowego
kurczaka. Całość polej
sosem czosnkowym i posyp prażonymi
płatkami migdałowymi. Smacznego!