ßßß
Wspaniała, zdrowa i pożywna sałatka, którą przygotujesz w 20 minut. Świeże brokuły, aromatyczny kurczak, sos czosnkowy, a wszystko to posypane prażonymi migdałami... Sałatka idealna na romantyczną kolację (mocno czosnkowa! :))) ), a także na szybki obiad. Serdecznie polecam!SKŁADNIKI, na 4 porcje:1 brokuł2 filety z piersi kurczaka (użyłam ekologicznych)garść płatków migdałowych5 łyżek oliwy z oliwek1 łyżeczka czerwonej papryki w proszkuSOS CZOSNKOWY:1 szklanka jogurtu naturalnego (użyłam ekologicznego)2 łyżki majonezu (najlepiej domowego)2 ząbki czosnku0,5 łyżeczki brązowego cukrusól (użyłam himalajskiej)pieprz (świeżo zmielony)WYKONANIE:Brokuły dokładnie umyj, odetnij różyczki od łodygi i ugotuj na parze (ok. 7 min.). Ugotowane brokuły przelej zimną wodą, by zachowały kolor.Kurczaka umyj, obierz z błonek i pokrój w kostkę. Wrzuć do miski, posól, popieprz i posyp czerwoną papryką. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oliwy z oliwek i usmaż kurczaka na złoty kolor ze wszystkich stron.W małej miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól oraz pieprz do smaku. Wymieszaj i odstaw.Na patelni po smażonym kurczaku upraż przez chwilę na złoto-brązowy kolor płatki migdałów.Na półmisek wyłóż różyczki brokuła, na to nałóż gotowego kurczaka. Całość polej sosem czosnkowym i posyp prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego!
