Wykonanie
Chyba wszyscy znają klasyczne tzw. zielone pesto z
bazylii. Ja osobiście je uwielbiam i dodaję nie tylko do dań z
makaronu. Nie mniej jednak uważam, że gotowanie to świetna zabawa i nie należy bać się eksperymentowania w kuchni;) Bardzo przypadła mi do gustu
sałatka z pieczonych
papryk a
płatki migdałów, uprażone na gorącej patelni to mój przysmak. Dlaczego w takim razie nie połączyć tych smaków razem?:) Nie zastanawiając się zbyt długo nastawiłam piekarnik....reszta jakoś sama się potoczyła. Poniżej prezentuję Wam co z tego połączenia wyszło.Ps. Siedząc teraz w pracy już na samą myśl wieczornej kolacji w postaci gorącej grzanki z tym
paprykowym cudem cieknie mi ślinka.
Składniki:przepis na 0 , 5 l słoiczekdwie duże
czerwone papryki1/2 główki
czosnkupaczka (60g)
płatków migdałówłyżeczka
soku z cytrynysól,
pieprzoliwaPrzygotowanie:Nastaw piekarnik na 200 stopni. Przekrój główkę
czosnku na pół i jedną połowę zawiń w folię aluminiową. Połóż
papryki na blaszce razem z zawiniątkiem z
czosnkiem i piecz aż
papryka zmięknie a jej skórka
zrobi się gdzie nie gdzie czarna (to nada
papryce lekko wędzony, dymny posmak).
Czosnek będzie gotowy w tym samym czasie. Żeby lepiej Ci było zdjąć skórę z
papryki, włóż ją do plastikowej
torebki i zawiąż, zostawiając do wystygnięcia. W tym czasie upraż na suchej rozgrzanej patelni
płatki migdałów. Uważaj! jak zaczną się rumienić możesz przeoczyć moment, w którym się przypalą. Dlatego pilnuj ich uważnie:) Obierz
paprykę ze skóry pozbywając się również gniazd nasiennych i przełóż do miksera. Dodaj uprażone
płatki, wyciśnij
czosnek i miksuj. W trakcie miksowania dolewaj powoli
oliwę. Ja w
sumie dolałam 4-5 łyżek. Dopraw do smaku
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny (w celu "podkręcenia" smaku).
Świetnie nadaje się do
makaronu, na grzankę, jako dip czy nawet jako dodatek do
mięs.
Jeśli chcecie, aby pesto postało dłużej zalejcie jego wierzch
oliwą i zamknijcie w szczelnym słoiku. Powietrze nie dostanie się do środka i pesto się nie zepsuje. Tak przygotowane może stać w lodówce nawet kilka tygodni:)