ßßß
Baba ganoush (ghanoush) to bliskowschodnia pasta z pieczonego lub grillowanego bakłażana.Można ją podawać do pieczonych, grillowanych lub gotowanych na parze mięs i ryb. Nadaje się także do smarowania razowego chleba lub jako dodatek do jaj.Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić dwie wersje baba ganoush.Pierwszą, jasną, z dodatkiem tahini czyli pasty sezamowej, oraz drugą, z dodatkiem grillowanej papryki.Obie bardzo smaczne, aczkolwiek mało „wyględne” ;)Pierwszy przepis pochodzi z książki Rachel Lane pt. „Grillowanie”, a drugi to moja własna wersja.Składniki: (około 1/4 litra)1 duży bakłażan1-2 ząbki czosnku1 łyżka pasty tahini (pasta sezamowa)1 łyżka soku z cytryny1 łyżka oliwysól i pieprzWykonanie:Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Bakłażana umyć, osuszyć, położyć na arkuszu folii aluminiowej i wstawić do piekarnika. Piec do miękkości około 45 minut*. Wystudzić i zdjąć skórkę, a miąższ pokroić.*Uwaga: Ja piekłam bakłażany (dwa do obu rodzajów baba ganoush) przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie pozostawiłam w wyłączonym piekarniku na całą noc. Rano były miękkie, zimne i gotowe do przygotowania pasty. :)W blenderze zmiksować pokrojonego bakłażana z pozostałymi składnikami na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku nawet do 5 dni.
Składniki: (około 1/4 litra)1 duży bakłażan1 czerwona papryka1-2 ząbki czosnku1 łyżka soku z cytrynysól i pieprzWykonanie:Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Bakłażana umyć, osuszyć, położyć na arkuszu folii aluminiowej i wstawić do piekarnika. Piec do miękkości około 45 minut*. Wystudzić i zdjąć skórkę, a miąższ pokroić.Paprykę opiec na grillu lub w piekarniku i zdjąć skórkę. (Uwaga: Ja, dla wygody, kupuję gotowe papryki w słoikach. Są już opieczone i mają zdjętą skórkę. Obieranie papryk to jedno z tych zajęć, które przyprawiają mnie w kuchni o napady niepohamowanej furii…)Pokrojonego bakłażana, paprykę i pozostałe składniki zmiksować w blenderze na jednolitą pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku nawet do 5 dni.Uwaga: Oba rodzaje baba ganoush można wzbogacić o posiekaną natkę, jeśli ktoś ją lubi… ;)Smacznego :)