ßßß Cookit - przepis na BABA GANOUSH (GHANOUSH)

BABA GANOUSH (GHANOUSH)

nazwa

Wykonanie

Baba ganoush (ghanoush) to bliskowschodnia pasta z pieczonego lub grillowanego bakłażana.
Można ją podawać do pieczonych, grillowanych lub gotowanych na parze mięs i ryb. Nadaje się także do smarowania razowego chleba lub jako dodatek do jaj.
Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić dwie wersje baba ganoush.
Pierwszą, jasną, z dodatkiem tahini czyli pasty sezamowej, oraz drugą, z dodatkiem grillowanej papryki.
Obie bardzo smaczne, aczkolwiek mało „wyględne” ;)
Pierwszy przepis pochodzi z książki Rachel Lane pt. „Grillowanie”, a drugi to moja własna wersja.
Składniki: (około 1/4 litra)
1 duży bakłażan
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka pasty tahini (pasta sezamowa)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Bakłażana umyć, osuszyć, położyć na arkuszu folii aluminiowej i wstawić do piekarnika. Piec do miękkości około 45 minut*. Wystudzić i zdjąć skórkę, a miąższ pokroić.
*Uwaga: Ja piekłam bakłażany (dwa do obu rodzajów baba ganoush) przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie pozostawiłam w wyłączonym piekarniku na całą noc. Rano były miękkie, zimne i gotowe do przygotowania pasty. :)
W blenderze zmiksować pokrojonego bakłażana z pozostałymi składnikami na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku nawet do 5 dni.
Składniki: (około 1/4 litra)
1 duży bakłażan
1 czerwona papryka
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Bakłażana umyć, osuszyć, położyć na arkuszu folii aluminiowej i wstawić do piekarnika. Piec do miękkości około 45 minut*. Wystudzić i zdjąć skórkę, a miąższ pokroić.
Paprykę opiec na grillu lub w piekarniku i zdjąć skórkę. (Uwaga: Ja, dla wygody, kupuję gotowe papryki w słoikach. Są już opieczone i mają zdjętą skórkę. Obieranie papryk to jedno z tych zajęć, które przyprawiają mnie w kuchni o napady niepohamowanej furii…)
Pokrojonego bakłażana, paprykę i pozostałe składniki zmiksować w blenderze na jednolitą pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku nawet do 5 dni.
Uwaga: Oba rodzaje baba ganoush można wzbogacić o posiekaną natkę, jeśli ktoś ją lubi… ;)
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/06/12/baba-ganoush-ghanoush