Wykonanie
Bakłażan to moja słabość. I tyle różnych rzeczy z niego robiłam i dziwi mnie, że
kawior ciągle odkładałam. Jest przepyszny. Smakuje wybornie z
krakersami czy grzankami. Może być przekąską na imprezy domowe, a Sylwester tuż tuż;-) Czyli propozycja jak najbardziej na czasie. A latem sprawdzi się jako dodatek do grilla, czy na plenerowy wypad za miasto.
Składniki:1 duży
bakłażan,pół pęczka
natki pietruszki,
oliwa z oliwek,1 ząbek
czosnku,
sól,
pieprz,
sok z cytryny.Przygotowanie:
Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na około 0,5 h. Po tym czasie spłukać i wytrzeć go d sucha. Posmarować plastry
oliwą z oliwek i podpiec do miękkości w piekarniku, w 180 stop. C. Następnie pokroić w drobną kosteczkę lub zblendować dodając
oliwę,
sok z cytryny dla smaku i
przyprawy. Na koniec wymieszać z posiekaną
natką pietruszki. Schłodzić w lodówce