Wykonanie
Baba ghanoush to pasta z pieczonego
bakłażania wymieszanego z
oliwą z oliwek. Danie to, popularne na Bliskim Wschodzie, w
Brazylii i na Półwyspie Indyjskim, przyprawiane jest w zależności od szerokości geograficznej na rozmaite sposoby. Niektórzy sporządzają baba ghanoush z pastą tahini, inni z pieczonymi
pomidorami lub grilowaną
papryką. Można dodać
pietruszkę lub, jak Grecy,
miętę. Baba ghanush serwuje sie z
pitą,
ryżem lub
chlebem.Ja proponuję Wam bardzo prosty przepis, a Wy użyjcie własnej fantazji, by urozmaicić to pyszne danie :)Zrobicie mi ogromną przyjemność, jeśli podzielicie się pod tym wpisem swoimi pomysłami!4-6 porcjiPrzygotowanie: 10 min.Gotowanie: ok. 45-60 min.Składniki1 duży
bakłażanoliwa z oliwek1 łyżeczka kuminu indyjskiego1 łyżeczka
soku z cytryny1,5 ząbka
czosnkunatka pietruszkisólPrzygotowanieNastaw piekarnik na 150 st. C.Przekrój
bakłażany na pół i natnij je w kratkę małym nożem tak, by nie przerywać skóry. Gąbkę tuż pod skórą zachowaj nienaruszoną - ok. 3 mm.
Posól, polej sporą ilością
oliwy z oliwek i wstaw do piekarnika gąbką do góry (zdj. 1). Piecz przez 30 min. Sprawdzaj
bakłażany podczas pieczenia i jeśli wydają się suche, znów polej je
oliwą.Następnie zwiększ temp. do 175 st. C, odwróć
bakłażany skórą do góry (zdj. 2 i 3) i piecz przez kolejne 15-30 min. lub do czasu, aż gąbka będzie mięciutka.Wyjmij z piekarnika i łyżką wyskrob miąższ (zdj. 4 i 5).Do miski z miąższem dodaj kumin,
sok z cytryny oraz
czosnek (zdj. 6).Wymieszaj wszystko dokładnie i przez kilka minut rozdrabniaj widelcem, aby powstała jednolita masa.Sprawdź doprawienie. Dodaj
sól (wg uznania) oraz siekaną
pietruszkę (zachowaj trochę
natki do dekoracji).Serwuj z grilowanym
chlebem (bruschetta), a także jako dodatek do
mięs lub grilowanych warzyw.Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u