ßßß Cookit - przepis na Baba ghanoush

Baba ghanoush

nazwa

Wykonanie

Baba ghanoush to pasta z pieczonego bakłażania wymieszanego z oliwą z oliwek. Danie to, popularne na Bliskim Wschodzie, w Brazylii i na Półwyspie Indyjskim, przyprawiane jest w zależności od szerokości geograficznej na rozmaite sposoby. Niektórzy sporządzają baba ghanoush z pastą tahini, inni z pieczonymi pomidorami lub grilowaną papryką. Można dodać pietruszkę lub, jak Grecy, miętę. Baba ghanush serwuje sie z pitą, ryżem lub chlebem.
Ja proponuję Wam bardzo prosty przepis, a Wy użyjcie własnej fantazji, by urozmaicić to pyszne danie :)
Zrobicie mi ogromną przyjemność, jeśli podzielicie się pod tym wpisem swoimi pomysłami!
4-6 porcji
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: ok. 45-60 min.
Składniki
1 duży bakłażan
oliwa z oliwek
1 łyżeczka kuminu indyjskiego
1 łyżeczka soku z cytryny
1,5 ząbka czosnku
natka pietruszki
sól
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 150 st. C.
Przekrój bakłażany na pół i natnij je w kratkę małym nożem tak, by nie przerywać skóry. Gąbkę tuż pod skórą zachowaj nienaruszoną - ok. 3 mm.
Posól, polej sporą ilością oliwy z oliwek i wstaw do piekarnika gąbką do góry (zdj. 1). Piecz przez 30 min. Sprawdzaj bakłażany podczas pieczenia i jeśli wydają się suche, znów polej je oliwą.
Następnie zwiększ temp. do 175 st. C, odwróć bakłażany skórą do góry (zdj. 2 i 3) i piecz przez kolejne 15-30 min. lub do czasu, aż gąbka będzie mięciutka.
Wyjmij z piekarnika i łyżką wyskrob miąższ (zdj. 4 i 5).
Do miski z miąższem dodaj kumin, sok z cytryny oraz czosnek (zdj. 6).
Wymieszaj wszystko dokładnie i przez kilka minut rozdrabniaj widelcem, aby powstała jednolita masa.
Sprawdź doprawienie. Dodaj sól (wg uznania) oraz siekaną pietruszkę (zachowaj trochę natki do dekoracji).
Serwuj z grilowanym chlebem (bruschetta), a także jako dodatek do mięs lub grilowanych warzyw.
Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u
Źródło:http://doprawswojswiat.blogspot.com/2014/12/baba-ghanoush.html