Wykonanie
‚Sierpień nadal nas rozpieszcza. Jest ciepło,
słonecznie i prawdziwie wakacyjnie (choć nie dla wszystkich już niestety ;)). Królują więc wciąż szybkie sałatki, grillowane warzywa i jak najmniej skomplikowane dania, do których zdecydowanie można zaliczyć
bakłażanową sałatkę, którą niedawno pokazała na swoim blogu Miss_coco – klik . Wystarczy kilka minut na przygotowanie warzyw oraz kilkanaście na ich usmażenie, a
potem już tylko czekamy, aż
sałatka przyjemnie się schłodzi (lub nie czekamy, jeśli roztaczający się aromat jest silniejszy od nas ;)). Wiedziałam, że mi / nam posmakuje, gdyż w podobny sposób przygotowuję pewien jesienny,
bakłażanowy sos do
makaronu (bez
octu balsamicznego, za to z dodatkiem
sera pleśniowego). Ale na niego przyjdzie jeszcze stosowna
pora ;) A
póki co – bakłażanowa
sałatka w towarzystwie
pomidorków koktajlowych prosto z krzaka oraz grillowanego
sera halloumi :‚
(podaję za Miss_coco, z niewielkimi modyfikacjami; oryginał tutaj – klik)2-3 średniej wielkości
bakłażany3 łyżki
oliwyok. 1,5 łyżki
octu balsamicznego (używam ‘kremu’)1 ząbek
czosnskusól,
pieprznatka pietruszki (u mnie również
mięta)opcjonalnie –
sok z cytryny, do smaku+
oliwa do smażenia
bakłażanówBakłażany pokroić w kostkę i usmażyć (partiami) na
oliwie. Wymieszać
oliwę (3 łyżki),
ocet balsamiczny, rozgnieciony ząbek
czosnku oraz – ewentualnie – nieco
soku z cytryny, dodać poszatkowaną
natkę pietruszki i
miętę i wymieszać wszystko z
bakłażanem, doprawić do smaku. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.(ja pomijam uprzednie solenie i ‘odsączanie’
bakłażana, jeśli jednak wolicie, możecie przygotować tę
sałatkę tak jak w oryginale, u Miss_coco)‚
‚‘Resztki’ idealnie pasują np. do
bakłażanowych grzanek : tutaj również z dodatkiem pokruszonej
fety i uprażonych na suchej patelni
orzeszków piniowych (uprażone
płatki migdałowe również tutaj pasują).Dzięki przemiłej Inkwizycji jestem od pewnego czasu posiadaczką tej oto urokliwej tacy, utrzymanej w ciepłych, południowo-
oliwnych i rustykalnych klimatach, która świetnie komponuje się z takim wakacyjnym menu :)Inkwizycjo, raz jeszcze serdecznie dziękuję! :*A wielbicielom
bakłażana oraz lekkich sałatek, przypominam również zeszłoroczną propozycję (przepis tutaj – klik) :‚
‚Pozdrawiam serdecznie!‚