Wykonanie
Po raz kolejny testowany duet
bakłażana i pasty tahini znów okazał się sukcesem!(Poprzednio polecałam Wam Baba Ganoush .)Danie to sprawdzi się wspaniale w roli sałatki na lunch lub jako dodatek do grillowanych/pieczonych
mięs i ryb.Na przepis ten natrafiłam przeglądając magazyn Fabulous Food (wydanie specjalne Summer 2012).Składniki: (4 porcje)2 średnie
bakłażany, pokrojone na cienki (5mm) plastry
oliwaSos z tahini65 g pasty tahini2 łyżki
oliwy1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę2 łyżki
soku z cytryny100 ml
wodysól i
pieprzdo podania:gęsty
jogurtsłodka papryka w proszkuposiekane listki
mięty i/lub
natkiWykonanie:Plastry
bakłażana smarować cienko
oliwą i smażyć na suchej i mocno rozgrzanej patelni do czasu aż będą miękkie i przyrumienione z obu stron. Odłożyć do przestygnięcia.W międzyczasie przygotować sos z tahini, tj. wymieszać wszystkie podane składniki i doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. (Uwaga: Sos musi być raczej „słonawy” bowiem
bakłażan nie jest niczym doprawiony.)Przed podaniem wystudzone plastry
bakłażana posmarować sosem z tahini, dodać do każdej porcji 1-2 łyżki
jogurtu, a całość posypać
słodką papryką i posiekaną
miętą (i/lub
natką).Podawać w temperaturze pokojowej jako
sałatkę lub dodatek do pieczonego/grillowanego
mięsa lub ryb.Smacznego :)