Wykonanie
Takie nastały teraz czasy, że w polskiej miejskiej i wiejskiej kuchni prędzej znajdziesz
trawę cytrynową niż prawdziwe
masło i
twaróg. Wszechobecne Biedronki wnoszą pod strzechy składniki z całego świata, zrywając konsekwentnie z wizerunkiem bied-
ronki, po której z obłędem w oczach cwałują hordy wygłodniałych studentów i emerytów. Dyskonty te powoli przeobrażają się w delikatesy – miejsca zakupowej zadumy, gdzie należy przechadzać się powłóczystym krokiem i rozmarzonym spojrzeniem omiatać półki i kosze z produktami z tygodni tematycznych. Czekam tylko na sparingi wyprzedażowe
rodem z Lidla.Lubię próbować nowych smaków i połączeń, nie narzekam więc. Takie skoki w egzotyczną stronę sprawiają, że pewien „ograny” składnik, który zaczyna się powoli nudzić, nabiera uroku nowości.
Fasolka szparagowa w większości domów jest podawana ze zrumienioną
bułką tartą. W ramach odskoczni od codziennej rutyny, spróbuj połączyć ją z
mlekiem kokosowym, aromatyczną
trawą cytrynową i pikantną
papryczką chili.A propos
kokosa, kiedyś wspominałam w cyklu Ekspresłówka, że jest on obiektem marzeń i westchnień Człowieka Wyżerki – na chwilę obecną zje wszystko, jeśli mu się powie, że to z dodatkiem
kokosa. Ech, nastały takie czasy, że w przedszkolu nauczył się wybrzydzać i muszę teraz kombinować…Na blogu, dawno temu, umieściłam też przepis na moją ukochaną szparagówkę z
bułką i
czosnkiem – warto do niego zajrzeć, bo to klasyka w dobrym stylu.
Składniki (4 porcje):500 g
zielonej fasolki szparagowej2 łyżki
oleju kokosowego albo rzepakowego300 ml
mleczka kokosowegoprzyprawy:
sól morska, 2 łodygi
trawy cytrynowej, 1 czerwona
papryczka chiliFasolę opłucz, odetnij końcówki (spiczaste ogonki zostawiam, ale też można je ciachnąć) i ewentualnie pozbaw łyka, następnie pokrój na ok. 5-centymetrowe kawałki i wrzuć do wrzącej, lekko osolonej
wody. Gotuj przez 5 minut, po czym dokładnie odsącz. Jeśli
fasolka jest bardzo delikatna, cieniutka i
młoda, to ten etap obgotowywania można pominąć.Pokrój
trawę cytrynową na talarki i posiekaj
papryczkę chili.W woku albo na głębokiej patelni rozgrzej
olej i przez chwilę podsmażaj
trawę cytrynową i papryczkę – minutę, nie więcej.Na patelnię wlej
mleczko kokosowe i gotuj przez 5 minut.Dodaj
fasolkę szparagową i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.
Fasolka powinna być jędrna, ale nie surowa.Podawaj na ciepło.
Related PostsSurówka z
cukinii i
kalarepy z orzeźwiającym dressingiem
Młoda kapusta z
mlekiem kokosowym i
imbirem (i o ciągach skojarzeń)
Sałatka nicejska
Fasolka szparagowa z
czosnkiemZielone szparagi po parysku (z sosem allemande)