Wykonanie
Fasolka...z czym się kojarzy? Tak, tak z
masłem i
bułką tartą:) Ale świat się na niej nie kończy i trzeba próbować innych rzeczy. Jeśli mam już wybierać to wolę
zieloną fasolkę szparagową niż żółtą. Ale miałam żółtą. Nic nie szkodzi. Zrobiłam ją trochę na "azjatycką nutę". Z
chili,
imbirem i
czosnkiem. I wstyd się przyznać ale wszystko zjadłam sama..bez żadnych dodatków. Pychota!
Składniki:500 g
fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)3 łyżki
oleju arachidowego3 ząbki
czosnkuchili w płatkach2 centymetrowy kawałek świeżego
imbiru (może użyć suszonego- ok pół płaskiej łyżeczki)
sólpieprzWykonanie:
Fasolę umyj i pozbaw końcówek. Zgrillują ją (użyj grilla lub patelni grillowej lub po prostu podsmaż ją na zwykłej patelni). Grilluj do momentu aż zmięknie i lekko się przypiecze. W tym czasie przygotuj "sos". W miseczce wymieszaj
olej,
czosnek drobno posiekany,
chili w płatkach (dodaj wg gustu) i starty
imbir (lub suszony). Wymieszaj wszystko dopraw
solą i
pieprzem i polej zgrillowaną
fasolkę.Smacznego!