Wykonanie
Składniki6 porcji1 łyżka
oleju roślinnego1/2
cebuli1 ząbek
czosnku2 łyżeczki startego
imbiru1 mała
papryczka chili2 mniejsze lub średnie
jabłka (zwykłe, deserowe)500 g upieczonej dyni bez skóry (ewentualnie dyni świeżej)*1/3 łyżeczki
cynamonusól i
pieprzokoło 1,25 litra
bulionu warzywnego lub wegańskiegoPrzygotowaniePodgrzać
olej w większym garnku z grubym dnem, dodać
cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać starty
czosnek, starty
imbir i przekrojoną na pół, wypestkowaną
chili. Smażyć przez minutę.Dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
jabłka (oraz
surową dynię pokrojoną w kosteczkę - jeśli jej używamy). Smażyć mieszając co jakiś czas przez około 4 - 5 minut. Gdyby warzywa zaczęły przywierać do dna garnka, można dodać 2 - 3 łyżki
bulionu. Teraz dodać
dynię upieczoną, pokrojoną na kawałki. Doprawić
solą,
pieprzem,
cynamonem i zagotować.Wlać
bulion w takiej ilości aby sięgał 2 cm ponad poziom warzyw. Zagotować, przykryć i gotować przez około 10 minut na mniejszym ogniu aż
dynia będzie miękka. Zmiksować na gładkie puree dodając w razie potrzeby więcej zagotowanego
bulionu.Propozycja podaniaŚwieżo zmielony
kolorowy pieprz,
orzechy włoskie podprażone na suchej patelni,
chleb pieczony w żaroodpornym garnku z grubą i chrupiącą skórką np. z dodatkiem gorgonzoli (z tego przepisu). Gorącą zupę można posypać posiekaną gorgonzolą lub skropić
mlekiem kokosowym.Wskazówki* Jak upiec
dynię: około 2 kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż
dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować ją blenderem na gładkie purée. Odmierzyć potrzebną ilość.