Wykonanie
Lato ma się ku końcowi i zaczyna się czas, kiedy mam ochotę na pożywną, gęstą zupę. Zupa - krem to fantastyczne i sycące danie, a krem z
marchewki jest chyba najlepszym z nich. Delikatna, słodka, o wspaniałym kolorze, z dodatkiem
ostrego imbiru i odrobiną
papryczki chili, jest wspaniale rozgrzewająca - idealna na pierwsze chłodniejsze dni.
1 średnia
cebula6-8 średnich
marchewek1 łyżka startego swieżego
imbirukilka cienkich plasterków
papryczki chili500ml
bulionu warzywnegosól,
pieprzolej do smażenia
Cebule drobno posiekać i przesmażyć na niewielkiej ilości
oleju aż
zrobi sie szklista, w razie potrzeby podlać
bulionem. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki
marchewkę, chwilę smażyć, dodać
imbir i
papryczkę chili. Wszystko wymieszać, i jeszcze chwilę smażyć. Zalać
bulionem i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu, do czasu aż
marchewka będzie miękka. Zdjąć z ognia, dokładnie zmiksować, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. W razie potrzeby podgrzać i od razu podawać.
Smacznego!