Wykonanie
Zupa marchewkowa nigdy nie wzbudzała mojego zaufania, kojarzyła mi się z nudnym słodkawym smakiem idealnym tylko dla niemowląt. Jednak trafiłam na fajny przepis i postanowiłam przełamać swoje uprzedzenia. Było warto !
Imbir i
chilii wydobyły głębie smaku, krem nabrał swojego wyrazu. Aksamitny, pikantny po prostu pyszny.
Składniki:6
marchewek2
cebule3 ząbki
czosnkumleczko kokosoweimbirpapryczka chilliok pół litra
bulionu warzywnegopieprz,
sól do smaku
Przygotowanie :1.
Marchewki myjemy i obieramy, kroimy w talarki o średnicy 1 cm,
cebulę i
czosnek kroimy w drobne kawałki2. W garnku rozgrzewamy
masło, wrzucamy
cebulę z
czosnkiem po około 5 minutach dodajemy
marchewkę, co jakiś czas mieszając. Gotujemy 10 minut. W
między czasie ścieramy
imbir.3. Do warzyw wlewamy
bulion i zostawiamy na małym ogniu, aż
marchewka będzie całkowicie miękka na sam koniec gotowania dodajemy
imbir.4. Zdejmujemy zupę z gazu i dolewamy ok. pół puszki
mleczka kokosowego oraz skrojoną
papryczkę chilli. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem.S M A C Z N E G O ! ! !