ßßß Cookit - przepis na ZUPA KREM DYNIOWO-MARCHEWKOWA Z MIODEM I IMBIREM

ZUPA KREM DYNIOWO-MARCHEWKOWA Z MIODEM I IMBIREM

nazwa

Wykonanie

Dynia oprócz tego, że ma piękny kolor jest warzywem, które smakuje dobrze pod wieloma postaciami. Można ją gotować, piec, smażyć, miksować. Najbardziej lubię serniki dyniowe, natomiast słodkie zupy dyniowe z dodatkiem mleka lub śmietanki już mniej. Dynia staje się wtedy jakaś mączna i mdła. W Internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na zupy z dyni, mimo to postanowiłam zrobić krem z dyni po swojemu, nie sugerując się niczym. Wyszło najlepiej. Zjadłam już prawie cały garnek.
Składniki:
słuszny kawałek dyni*
4 spore marchewki
3 cebulki szalotki lub mała łagodna cebula
1 ząbek czosnku
ok. 50 g masła
3 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki gęstego mleczka kokosowego (niekoniecznie, ale polecam dodać)
1 łyżka startego imbiru
1 łyżka miodu o delikatnym smaku (może być 2 łyżki jak ktoś lubi słodkie:))
1/3 łyżeczki chili w proszku
sól, pieprz do smaku
*Gotując w natchnieniu i starając się skończyć przed obudzeniem się mojego dziecka z popołudniowej drzemki, nie zważyłam dyni przed wrzuceniem jej na patelnię. W każdym razie, dyni ma być więcej niż marchewki, mniej więcej w proporcji 3:2.
Przygotowanie:
1. Dynię i marchewkę obierz, a następnie pokrój w kostkę.
2. Czosnek i cebulki obierz, drobno pokrój.
3. Na głębokiej patelni (najlepiej typu "wok") rozgrzej masło, wrzuć cebulki, podsmaż chwilę, dodaj czosnek i znowu podsmaż ciągle mieszając.
4. Do cebuli i czosnku dodaj pokrojoną dynię i marchewkę, zalej niewielką ilością wody (ok 1/2 szkl.) i podsmażaj często mieszając. Warzywa mają być lekko miękkie, ale nie rumiane.
5. Warzywa zalej bulionem, albo przełóż do garnka z bulionem (zależy czy wszystko zmieści się w patelni), dodaj imbir.
6. Całość gotuj pod przykryciem aż marchewka będzie miękka. Dynia zrobi się miękka znacznie wcześniej.
7. Zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj mleczko kokosowe, miód, chili, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj dokładnie lub miksuj jeszcze przez chwilę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dodaj wody lub bulionu.
7. Gorącą zupę podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Ja całość ozdobiłam listkiem stewii. Nie uważam żeby było to wielkie przestępstwo- zupa jest słodkawa, więc listek spokojnie można zjeść :)
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/zupa-krem-dyniowo-marchewkowa-z-miodem.html