Wykonanie
Sezonu
dyniowego ciąg dalszy. Tradycyjna zupa dyniowa jest pyszna, ale dzisiaj w mojej kuchni popełniłem małą jej modyfikacje :) Dodatek
jabłek i
pomidora nadał jej ciekawy, charakterystyczny i pyszny smak :)Dzisiaj MASTERCHEF :) Zapraszam do oglądania, możliwe że sie tam pokażę :)TVN - NiEDZIELA - 20:00
Składniki:- 500 g musu z dyni *- 2 średnie kwaśne
jabłka- 1 sparzony i obray ze skórki
pomidor- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- 1,5 litra
bulionu warzywnego- 1/2 łyżeczki
cynamonu-1/2 łyżeczka
chilli- 1/2 łyżeczki
imbiru- 1/2 łyżeczki
kurkumy- łyżka
masła klarowanego lub
oleju roślinnego-
sól i
pieprzPrzygotowanie :1. Pokrojoną w kostkę
cebulę i
czosnek przesmaż w rondelku na
maśle lub
oleju2.dodaj pokrojone w kostkę
jabłka i
pomidora i podsmażaj do czasu gdy
jabłka zmiękną.3. dodaj
przyprawy i smaż jeszcze 3 minuty.4. Dodaj mus z dyni ( jak go zrobic opisałem tutaj ) i zagotuj.5. Dolej
bulionu i gotuj, aż
bulion troche wyparuje, następnie zmiksuj wszystko na jednoitą mase.6. Podawaj z grzankami, kawałkami
kurczaka lub
serem np. gorgonzola czy lazur