Wykonanie
Nadeszła jesień, a z nią sezon na
dynię. Dzisiaj prezentuję przepis na krem z dyni z
imbirem i
curry - rozgrzewająca zupa na jesienne chłody :)SKŁADNIKI
1 kg dyni1
cebula2
ziemniaki1
jabłko1 łyżeczka świeżo startego
imbiru2 łyżeczki
currysól,
pieprz4 łyżki łuskanych pestek z dyni3/4l
bulionu warzywnegoolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE
Cebulę siekamy w piórka lub kostkę i szklimy w garnku na
oleju.
Dynię kroimy na mniejsze kawałki - obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne.
Kroimy w dość dużą kostkę. Podobnie
ziemniaki i
jabłko. Wrzucamy do garnka, dodajemy
curry i
imbir.Przykrywamy i dusimy 3-4 minuty na małym ogniu.Dolewamy
bulion, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut, aż
dynia zmięknie.W tym czasie na suchej patelni podprażamy przez chwilę
pestki z dyni.Gotową zupę miksujemy. Nakładamy do miseczek i posypujemy pestkami.Możemy też przygotować zupę na baziegotowego puree z dyniPyszna rozgrzewająca zupa gotowa - smacznego :)