ßßß
1 kg dyni1 cebula2 ziemniaki1 jabłko1 łyżeczka świeżo startego imbiru2 łyżeczki currysól, pieprz4 łyżki łuskanych pestek z dyni3/4l bulionu warzywnegoolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE
Cebulę siekamy w piórka lub kostkę i szklimy w garnku na oleju.Dynię kroimy na mniejsze kawałki - obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne.
Kroimy w dość dużą kostkę. Podobnie ziemniaki i jabłko. Wrzucamy do garnka, dodajemy curry i imbir.Przykrywamy i dusimy 3-4 minuty na małym ogniu.Dolewamy bulion, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut, aż dynia zmięknie.W tym czasie na suchej patelni podprażamy przez chwilę pestki z dyni.Gotową zupę miksujemy. Nakładamy do miseczek i posypujemy pestkami.Możemy też przygotować zupę na baziegotowego puree z dyniPyszna rozgrzewająca zupa gotowa - smacznego :)
