Wykonanie
Witajcie po dłuższej przerwieDawno Nas tutaj nie było, ale mamy nadzieję że nam to wybaczycie.Aby powrócić w smacznym stylu chcielibyśmy zaprezentować Wam przepis na krem z dyni w wersji dla dzieci i dorosłych. Wersja dla dorosłych zawiera dodatek indyjskiego
curry, który dodaje lekkiej pikanterii i stanowi doskonały sposób na rozgrzanie w te jesienne dni.
Składniki:2 średniej wielkości
cebule1 kg dyni4 duże
ziemniaki800 ml
bulionu warzywnego2 łyżeczki startego
imbiru3 łyżki
oliwy z oliwek0,5- 1 łyżeczki indyjskiego
curryOlej z pestek dyniPrzygotowanie:
Cebulę zeszklij na
oliwie z oliwek. Dodaj do niej pokrojone w kostkę
ziemniaki i
dynię oraz świeżo starty
imbir. Smaż przez 15 minut, a następnie całość zalej
bulionem warzywnym. Duś pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Zblenduj i odlej do osobnego naczynia odpowiednią ilość zupy dla dziecka.Pozostałą część dopraw
solą i indyjskim
curry. Bezpośrednio do zupy już na talerzu wlej kilka kropli
oleju z pestek dyni.Smacznego:)