Wykonanie
Już
pisałam na blogu o tym, że w tym roku na mojej, nie mojej, działeczce rosną
dynie. Rosną to mało powiedziane, one szaleją. Ostatnio robiłam z nimi porządek i odkryłam, że kilka sztuk odmiany hokkaido wygląda już na dojrzałe. Ponieważ zupełnie się nie znam na uprawie dyń postanowiłam zerwać jedną na wypróbowanie. Okazało się, że
dynia nadaje się do jedzenia, chociaż pestki jeszcze ma nie do końca rozwinięte. Na pierwszy rzut poszło
curry od Ainlsey'a (no bo jakby mogło być inaczej). Ainlsey pisze o tym daniu tak: " Są nieskończone rodzaje
curry, ale większość jest zazwyczaj dość tłusta. Więc oto moja najsmaczniejsza niskotłuszczowa wersja
curry. Jest to przepis inspirowany Afryką."
Składniki:2 łyżki
oleju roślinnego1 duża
cebula, posiekana3 ząbki
czosnku, rozgniecione500 g dyni, pokrojonej na kawałki2 małe słodkie
ziemniaki, pokrojone na kawałki450 g
ziemniaków, pokrojonych na kawałki1
jabłko nadające się do gotowania, pokrojone na kawałki2 łyżeczki łagodnej pasty
curry1 łyżeczka
kurkumy2,5 cm kawałek
imbiru, obrany i drobno posiekany (ja starłam)2
liście laurowe500 ml
bulionu warzywnego50 g
rodzyneksól,
pieprz4 łyżki odtłuszczonego
naturalnego jogurtuWykonanie:Podgrzać
olej w dużym garnku i podsmażyć
cebulę przez 4-5 minut, aż się zezłoci. Dodać
czosnek,
dynię, słodkie
ziemniaki,
ziemniaki i
jabłko. Następnie wmieszać pastę
curry,
kurkumę,
imbir, dodać liście,
bulion,
rodzynki i dużo
soli i
pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, dobrze pomieszać, przykryć i dusić przez 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie. Wyłożyć do misek i podać z łyżką
jogurtu, albo, jeśli wolimy podać na
ryżu basmati.
/wydrukuj przepis/