Wykonanie
Kto powiedział, że
dyniowe potrawy zarezerwowane są tylko na okres jesienny? W takim wydaniu, czy może raczej powinnam napisać ‘wydyniu’ nie ważne jaki miesiąc w kalendarzu, ważne, że jest ładnie
pomarańczowo i
smakowo. Nic zatem
dziwnego, że
dynia pojawi nam się jeszcze w wielu innych odsłonach.
Składniki:500 g surowej dyni3
ziemniakicebulaząbek
czosnku1 litr
buliony warzywnegołyżeczka
przyprawy curry0,5 cm świeżego
imbirusólpieprzcukier4 łyżki
oliwyjogurt naturalny lub
śmietana (do podania)Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę,
czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na
oliwie. Dodajemy
dynię,
ziemniaki pokrojone w kostkę, obsmażając je delikatnie. Następnie dodajemy
curry i
imbir. Po kilku minutach wlewamy
bulion i gotujemy, aż
dynia i
ziemniaki będą miękkie. Całość miksujemy i przyprawiamy. Gotowe! Smacznego! :)