Wykonanie
Zupka jeszcze z okresu sprzed Halloween.To
dziwne, ale chyba nigdy nie spotkałam w sklepie dyni, a przecież co roku o tej
porze jest ich pełno. Może to dlatego, że nigdy nie szukałam... Jednak tym razem w sklepie wręcz na nie wpadłam i nie mogłam sobie odmówić zakupu jednej z nich. I tak powstała "Zupa Krem z Dyni" i "Ciasto
Dyniowe z
Żurawiną i
Orzechami" .Zupka zdrowa i pyszna ;)
Składniki:800 g dyni3
ziemniaki1 litr rosołumała
cebula2 ząbki
czosnku1 1/2 łyżeczki
currysólpieprzcukier4 łyżki
oliwy z oliwekśmietanaNa
oliwie z oliwek zeszklij posiekaną
cebulę i wyciśnięty
czosnek. Dodaj obraną i pokrojoną w kawałki
dynię i
ziemniaki. Lekko wszystko obsmaż, dodaj
curry i wymieszaj.
Po ok 5 minutach przełóż do garnka z gorącym rosołem i gotuj aż
dynia i
ziemniaki będą miękkie. Wszystko dokładnie zmiksuj blenderem i dopraw do smaku.
Podawaj z kleksem ze
śmietany.