Wykonanie
Jak ja się cieszę, że jutro jest wolny dzień ! Cały weekend spędzałam na uczelni od 7:00-21:00. Jestem zmęczona, niewyspana, nieprzytomna. Jutro
będę nadrabiać pewnie swoje domowe obowiązki i zanim się obejrzę, to dzień przeminie w zaskakującym tempie.Jak wiecie w ostatnim czasie współpracowałam z
dynią. Muszę przyznać, że przebiegło nam to całkiem sprawnie, jestem z niej dumna :) Koktajl
dyniowy (klik) wyszedł obłędny, zupa krem też jest pyszna. Przygotowując krem najwięcej czasu zabrało mi obieranie dyni. Cała reszta to przyjemność. W połączeniu z
imbirem całość potrafi nieźle rozgrzać.Składniki:litr rosołu lub
wywaru z warzyw800 g surowej dyni2 duże
ziemniaki1
cebula3 ząbki
czosnkułyżeczka
przyprawy currypół łyżeczki
imbirupołowa małej
papryczki chilisól,
pieprz,
cukier4 łyżki
oliwyPrzygotowanie:1.
Dynię kroimy na mniejsze części i obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Na
oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę, a gdy już zmięknie dorzucamy
czosnek, a następnie pokrojoną w kostkę
dynię,
ziemniaki,
papryczkę chili,
imbir i
curry .2. Całość podsmażamy około 10 minut po czym dodajemy do
bulionu. Gotujemy około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Wszystkie składniki miksujemy do czasu, aż zupa nabierze konsystencji kremu.3. Na koniec doprawiamy
solą i
pieprzem. Krem możemy podawać z:
groszkiem ptysiowym, grzankami, łyżką kwaśnej
śmietany czy też
pestkami dyni.Smacznego :)