Wykonanie
Jest jesień, są
jabłka, jest zupa. Niby to oczywiste, ale zupa jabłkowa? Spotkaliście już taką? Ja do tej
pory jeszcze nie
jadłam, ale moja druga połówka pojechała na szkolenie, a oprócz niezbędnej
wiedzy zawodowej przywiozła pomysł na zupę. Niestety zupa nie została tam spróbowana, więc nie mamy pojęcia, czy smakowała tak, jak moja, ale właściwie nie ma to znaczenia, bo moja jest wystarczająco pyszna. I taka łatwa i szybka. I tania. I wegańska. I słodka, kwaśna, a jednocześnie ostra. Czy trzeba czegoś więcej? Spróbujcie!Zupa
jabłkowa2
cebule6
jabłek100 ml
mleczka kokosowego1 do 2 cm świeżego
imbiru1 płaska łyżeczka
curry1 ząbek
czosnkunieco
olejusólchiliCebule pokrojone w kostkę podsmażyć na złoto z
olejem w dużym garnku. Dodać obrane i pokrojone na kawałki
jabłka, dolać tyle
wody, aby wszystko znalazł się pod jej powierzchnią i gotować powoli około 15 minut. Dodać posiekany
czosnek i
imbir. Lekko wystudzić, zmiksować na gładko, dodać
przyprawy oraz
mleczko kokosowe i jeszcze raz krótko zagotować.