ßßß Cookit - przepis na Zupa jabłkowa z imbirem, na ostro

Zupa jabłkowa z imbirem, na ostro

nazwa

Wykonanie

Jest jesień, są jabłka, jest zupa. Niby to oczywiste, ale zupa jabłkowa? Spotkaliście już taką? Ja do tej pory jeszcze nie jadłam, ale moja druga połówka pojechała na szkolenie, a oprócz niezbędnej wiedzy zawodowej przywiozła pomysł na zupę. Niestety zupa nie została tam spróbowana, więc nie mamy pojęcia, czy smakowała tak, jak moja, ale właściwie nie ma to znaczenia, bo moja jest wystarczająco pyszna. I taka łatwa i szybka. I tania. I wegańska. I słodka, kwaśna, a jednocześnie ostra. Czy trzeba czegoś więcej? Spróbujcie!
Zupa jabłkowa
2 cebule
6 jabłek
100 ml mleczka kokosowego
1 do 2 cm świeżego imbiru
1 płaska łyżeczka curry
1 ząbek czosnku
nieco oleju
sól
chili
Cebule pokrojone w kostkę podsmażyć na złoto z olejem w dużym garnku. Dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłka, dolać tyle wody, aby wszystko znalazł się pod jej powierzchnią i gotować powoli około 15 minut. Dodać posiekany czosnek i imbir. Lekko wystudzić, zmiksować na gładko, dodać przyprawy oraz mleczko kokosowe i jeszcze raz krótko zagotować.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2014/11/zupa-jabkowa-z-imbirem-na-ostro.html