ßßß Cookit - przepis na Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

nazwa

Wykonanie

W dzisiejszej odsłonie 'Projektu Zupa' mam dla Was propozycję na aromatyczny krem z dyni. Tym razem w smaku wyczujecie nieco bardziej egzotyczne smaki, ze względu na dodatek orientalnych przypraw, mleczka kokosowego i papryczki chilli. Pomimo pierwszej niechęci do dyniowych zup, aktualnie nie potrafię wyobrazić sobie sezonu dyniowego bez aksamitnego kremu z dyni. To doskonała potrawa na długie i chłodne jesienne wieczory, ponieważ nie tylko rozgrzewa, ale i swoim kolorem przywodzi na myśl słońce. Od samego patrzenia na zawartość miseczki człowiekowi poprawia się nastrój. :)
Składniki:
2 szklanki gęstego purée z dyni
2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego *
200 ml mleczka kokosowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chilli
kilka gałązek posiekanej kolendry
łyżeczka curry
½ łyżeczki imbiru
1 stołowa łyżka oleju
sól, pieprz
do dekoracji:
prażony sezam
chilli
świeże zioła
* Do purée z dyni dodajemy tyle bulionu, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję zupy. Ilość należy dobrać według własnych preferencji.
Przygotowanie:
Cebulę i papryczkę chilli kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy do momentu, aż się zezłoci. Pod koniec smażenia dorzucamy czosnek oraz chilli.
Następnie dodajemy purée z dyni i dolewamy bulion. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy posiekaną kolendrę oraz przyprawy. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i całość lekko podgrzewamy.
Przed podaniem zupę dekorujemy prażonym sezamem, papryczką chilli i świeżymi ziołami np. kolendrą lub tymiankiem.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2015/10/krem-z-dyni-z-mleczkiem-kokosowym.html