ßßß
 
            
         Składniki:2 szklanki gęstego purée z dyni2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego *200 ml mleczka kokosowego1 cebula2 ząbki czosnku1 świeża papryczka chillikilka gałązek posiekanej kolendryłyżeczka curry½ łyżeczki imbiru1 stołowa łyżka olejusól, pieprzdo dekoracji:prażony sezamchilliświeże zioła* Do purée z dyni dodajemy tyle bulionu, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję zupy. Ilość należy dobrać według własnych preferencji.Przygotowanie:Cebulę i papryczkę chilli kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy do momentu, aż się zezłoci. Pod koniec smażenia dorzucamy czosnek oraz chilli.Następnie dodajemy purée z dyni i dolewamy bulion. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy posiekaną kolendrę oraz przyprawy. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i całość lekko podgrzewamy.Przed podaniem zupę dekorujemy prażonym sezamem, papryczką chilli i świeżymi ziołami np. kolendrą lub tymiankiem.Smacznego!
Składniki:2 szklanki gęstego purée z dyni2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego *200 ml mleczka kokosowego1 cebula2 ząbki czosnku1 świeża papryczka chillikilka gałązek posiekanej kolendryłyżeczka curry½ łyżeczki imbiru1 stołowa łyżka olejusól, pieprzdo dekoracji:prażony sezamchilliświeże zioła* Do purée z dyni dodajemy tyle bulionu, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję zupy. Ilość należy dobrać według własnych preferencji.Przygotowanie:Cebulę i papryczkę chilli kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy do momentu, aż się zezłoci. Pod koniec smażenia dorzucamy czosnek oraz chilli.Następnie dodajemy purée z dyni i dolewamy bulion. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy posiekaną kolendrę oraz przyprawy. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i całość lekko podgrzewamy.Przed podaniem zupę dekorujemy prażonym sezamem, papryczką chilli i świeżymi ziołami np. kolendrą lub tymiankiem.Smacznego!