Wykonanie
W dzisiejszej odsłonie 'Projektu Zupa' mam dla Was propozycję na aromatyczny krem z dyni. Tym razem w smaku wyczujecie nieco bardziej egzotyczne smaki, ze względu na dodatek orientalnych przypraw,
mleczka kokosowego i
papryczki chilli. Pomimo pierwszej niechęci do
dyniowych zup, aktualnie nie potrafię wyobrazić sobie sezonu
dyniowego bez aksamitnego kremu z dyni. To doskonała potrawa na długie i chłodne jesienne wieczory, ponieważ nie tylko rozgrzewa, ale i swoim kolorem przywodzi na myśl słońce. Od samego patrzenia na zawartość miseczki człowiekowi poprawia się nastrój. :)
Składniki:2 szklanki gęstego purée z dyni2 szklanki
bulionu warzywnego lub drobiowego *200 ml
mleczka kokosowego1
cebula2 ząbki
czosnku1 świeża
papryczka chillikilka gałązek posiekanej
kolendryłyżeczka
curry½ łyżeczki
imbiru1 stołowa łyżka
olejusól,
pieprzdo dekoracji:prażony
sezamchilliświeże
zioła* Do purée z dyni dodajemy tyle
bulionu, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję zupy. Ilość należy dobrać według własnych preferencji.Przygotowanie:
Cebulę i
papryczkę chilli kroimy w kosteczkę,
czosnek drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy
oliwę. Wrzucamy
cebulę i smażymy do momentu, aż się zezłoci. Pod koniec smażenia dorzucamy
czosnek oraz
chilli.Następnie dodajemy purée z dyni i dolewamy
bulion. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy posiekaną
kolendrę oraz
przyprawy. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Na koniec dodajemy
mleczko kokosowe i całość lekko podgrzewamy.Przed podaniem zupę dekorujemy prażonym
sezamem,
papryczką chilli i świeżymi
ziołami np.
kolendrą lub
tymiankiem.Smacznego!