Wykonanie
Share the post "Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup"Dziś przepis na coś lekkiego, co przyniesie ulgę naszym żołądkom po wielkanocnym obżarstwie. Pyszna i lekka zupa krem z
marchewek, z
imbirem,
trawą cytrynową i delikatnym
aromatem pomarańczowym, zabielona
mleczkiem kokosowym – pycha! Szybka, łatwa i przyjemna, a na pewno zachwyci całą rodzinę. Polecam!Scroll down for recipe in English
Marchewkowa zupa krem(6 porcji)Składniki:1 łyżka
oleju1
cebula, pokrojona w drobną kostkę1 ząbek
czosnku, drobno posiekany3 cm kawałek
imbiru, obrany i starty na tarce1
papryczka chilli, bez nasion i pokrojona w drobną kostkę1 łyżeczka
curry w proszku1 kg
marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki2 pędy
trawy cytrynowej, rozgniecione (lub 1/2 łyżeczki pasty s
trawy cytrynowej, opcjonalnie )skórka obrana z 1
pomarańczy400 g puszka
mleka kokosowego700 ml
bulionu drobiowego lub warzywnego
sól i
pieprz do smakulistki
kolendry do podaniauprażone na suchej patelnie ziarna (
dynia,
słonecznik) do podaniaPrzygotowanie:W średnim rondlu rozgrzej
olej, włóż
cebulę,
czosnek,
imbir i papryczkę, po czym smaż na średnim ogniu przez 5 minut, do zeszklenia
cebuli.Dodaj
curry,
marchewkę,
trawę cytrynową, skórkę z
pomarańczy i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez kolejne 10 minut.Następnie wlej 3/4 puszki
mleka koksowego wraz z
bulionem. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, lub do miękkości
marchewki.Wyjmij trawę i skórkę i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw
solą i
pieprzem i podawaj zupę polaną resztą
mleka kokosowego i posypaną
kolendrą i uprażonymi ziarnami.Smacznego!
English versionCreamy carrot soup(6 servings)Ingredients:1 tablespoon oil1 onion, chopped1 clove garlic, finely chopped3 cm piece ginger, peeled and grated1
chilli, seeded and finely chopped1 teaspoon
curry powder1 kg carrots, peeled and sliced2 stalks of lemongrass, crushed (optional)peeled rind of 1 orange400 g tin of coconut milk700 ml chicken or vegetable stocksalt and pepper to tastecoriander leaves for servingtoasted seeds for servingPreparation:In medium saucepan, heat the oil, add the onion, garlic, ginger and
chilli, and cook over medium heat for 5 minutes, until onion become translucent.Add
curry, carrot, lemongrass, orange rind and cook, stirring occasionally, for 10 minutes.Add 3/4 of coconut milk and the stock. Bring to a boil, reduce heat and simmer 15 minutes or until carrots are tender.Remove
lemon grass and rind and blend the soup to a smooth cream. Season with salt and pepper and
serve with the rest of the coconut milk, coriander and toasted seeds..Enjoy!
Share the post "Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup"