ßßß Cookit - przepis na Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup

Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup

nazwa

Wykonanie

Share the post "Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup"
Dziś przepis na coś lekkiego, co przyniesie ulgę naszym żołądkom po wielkanocnym obżarstwie. Pyszna i lekka zupa krem z marchewek, z imbirem, trawą cytrynową i delikatnym aromatem pomarańczowym, zabielona mleczkiem kokosowym – pycha! Szybka, łatwa i przyjemna, a na pewno zachwyci całą rodzinę. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Marchewkowa zupa krem
(6 porcji)
Składniki:
1 łyżka oleju
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
3 cm kawałek imbiru, obrany i starty na tarce
1 papryczka chilli, bez nasion i pokrojona w drobną kostkę
1 łyżeczka curry w proszku
1 kg marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki
2 pędy trawy cytrynowej, rozgniecione (lub 1/2 łyżeczki pasty s trawy cytrynowej, opcjonalnie )
skórka obrana z 1 pomarańczy
400 g puszka mleka kokosowego
700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
sól i pieprz do smaku
listki kolendry do podania
uprażone na suchej patelnie ziarna (dynia,słonecznik) do podania
Przygotowanie:
W średnim rondlu rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek, imbir i papryczkę, po czym smaż na średnim ogniu przez 5 minut, do zeszklenia cebuli.
Dodaj curry, marchewkę, trawę cytrynową, skórkę z pomarańczy i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez kolejne 10 minut.
Następnie wlej 3/4 puszki mleka koksowego wraz z bulionem. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, lub do miękkości marchewki.
Wyjmij trawę i skórkę i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem i podawaj zupę polaną resztą mleka kokosowego i posypaną kolendrą i uprażonymi ziarnami.
Smacznego!
English version
Creamy carrot soup
(6 servings)
Ingredients:
1 tablespoon oil
1 onion, chopped
1 clove garlic, finely chopped
3 cm piece ginger, peeled and grated
1 chilli, seeded and finely chopped
1 teaspoon curry powder
1 kg carrots, peeled and sliced
2 stalks of lemongrass, crushed (optional)
peeled rind of 1 orange
400 g tin of coconut milk
700 ml chicken or vegetable stock
salt and pepper to taste
coriander leaves for serving
toasted seeds for serving
Preparation:
In medium saucepan, heat the oil, add the onion, garlic, ginger and chilli, and cook over medium heat for 5 minutes, until onion become translucent.
Add curry, carrot, lemongrass, orange rind and cook, stirring occasionally, for 10 minutes.
Add 3/4 of coconut milk and the stock. Bring to a boil, reduce heat and simmer 15 minutes or until carrots are tender.
Remove lemon grass and rind and blend the soup to a smooth cream. Season with salt and pepper and serve with the rest of the coconut milk, coriander and toasted seeds..
Enjoy!
Share the post "Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup"
Źródło:http://karmelowy.pl/marchewkowa-zupa-krem-creamy-carrot-soup