ßßß
 
            
         Marchewkowa zupa krem(6 porcji)Składniki:1 łyżka oleju1 cebula, pokrojona w drobną kostkę1 ząbek czosnku, drobno posiekany3 cm kawałek imbiru, obrany i starty na tarce1 papryczka chilli, bez nasion i pokrojona w drobną kostkę1 łyżeczka curry w proszku1 kg marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki2 pędy trawy cytrynowej, rozgniecione (lub 1/2 łyżeczki pasty s trawy cytrynowej, opcjonalnie )skórka obrana z 1 pomarańczy400 g puszka mleka kokosowego700 ml bulionu drobiowego lub warzywnegosól i pieprz do smakulistki kolendry do podaniauprażone na suchej patelnie ziarna (dynia,słonecznik) do podaniaPrzygotowanie:W średnim rondlu rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek, imbir i papryczkę, po czym smaż na średnim ogniu przez 5 minut, do zeszklenia cebuli.Dodaj curry, marchewkę, trawę cytrynową, skórkę z pomarańczy i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez kolejne 10 minut.Następnie wlej 3/4 puszki mleka koksowego wraz z bulionem. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, lub do miękkości marchewki.Wyjmij trawę i skórkę i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem i podawaj zupę polaną resztą mleka kokosowego i posypaną kolendrą i uprażonymi ziarnami.Smacznego!
Marchewkowa zupa krem(6 porcji)Składniki:1 łyżka oleju1 cebula, pokrojona w drobną kostkę1 ząbek czosnku, drobno posiekany3 cm kawałek imbiru, obrany i starty na tarce1 papryczka chilli, bez nasion i pokrojona w drobną kostkę1 łyżeczka curry w proszku1 kg marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki2 pędy trawy cytrynowej, rozgniecione (lub 1/2 łyżeczki pasty s trawy cytrynowej, opcjonalnie )skórka obrana z 1 pomarańczy400 g puszka mleka kokosowego700 ml bulionu drobiowego lub warzywnegosól i pieprz do smakulistki kolendry do podaniauprażone na suchej patelnie ziarna (dynia,słonecznik) do podaniaPrzygotowanie:W średnim rondlu rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek, imbir i papryczkę, po czym smaż na średnim ogniu przez 5 minut, do zeszklenia cebuli.Dodaj curry, marchewkę, trawę cytrynową, skórkę z pomarańczy i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez kolejne 10 minut.Następnie wlej 3/4 puszki mleka koksowego wraz z bulionem. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, lub do miękkości marchewki.Wyjmij trawę i skórkę i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem i podawaj zupę polaną resztą mleka kokosowego i posypaną kolendrą i uprażonymi ziarnami.Smacznego! English versionCreamy carrot soup(6 servings)Ingredients:1 tablespoon oil1 onion, chopped1 clove garlic, finely chopped3 cm piece ginger, peeled and grated1 chilli, seeded and finely chopped1 teaspoon curry powder1 kg carrots, peeled and sliced2 stalks of lemongrass, crushed (optional)peeled rind of 1 orange400 g tin of coconut milk700 ml chicken or vegetable stocksalt and pepper to tastecoriander leaves for servingtoasted seeds for servingPreparation:In medium saucepan, heat the oil, add the onion, garlic, ginger and chilli, and cook over medium heat for 5 minutes, until onion become translucent.Add curry, carrot, lemongrass, orange rind and cook, stirring occasionally, for 10 minutes.Add 3/4 of coconut milk and the stock. Bring to a boil, reduce heat and simmer 15 minutes or until carrots are tender.Remove lemon grass and rind and blend the soup to a smooth cream. Season with salt and pepper and serve with the rest of the coconut milk, coriander and toasted seeds..Enjoy!
English versionCreamy carrot soup(6 servings)Ingredients:1 tablespoon oil1 onion, chopped1 clove garlic, finely chopped3 cm piece ginger, peeled and grated1 chilli, seeded and finely chopped1 teaspoon curry powder1 kg carrots, peeled and sliced2 stalks of lemongrass, crushed (optional)peeled rind of 1 orange400 g tin of coconut milk700 ml chicken or vegetable stocksalt and pepper to tastecoriander leaves for servingtoasted seeds for servingPreparation:In medium saucepan, heat the oil, add the onion, garlic, ginger and chilli, and cook over medium heat for 5 minutes, until onion become translucent.Add curry, carrot, lemongrass, orange rind and cook, stirring occasionally, for 10 minutes.Add 3/4 of coconut milk and the stock. Bring to a boil, reduce heat and simmer 15 minutes or until carrots are tender.Remove lemon grass and rind and blend the soup to a smooth cream. Season with salt and pepper and serve with the rest of the coconut milk, coriander and toasted seeds..Enjoy! Share the post "Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup"
Share the post "Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup"



