ßßß Cookit - przepis na wegetariańskie curry z kalafiora

wegetariańskie curry z kalafiora

nazwa

Wykonanie

Kalafior do tej poru wydawał mi się strasznie nudnym warzywem. Najczęściej wykorzystywałam go do ugotowania zupy lub do podania z bułką tartą. Takie przepisy gościły na stole, w moim domu rodzinnym. Broń boże, nie uważam, że mamy kuchnia była nudna bo zrobić tak pyszną kalafiorową jak jej to też sztuka. Po prostu dostęp do oryginalnych przepisów był ograniczony. Nie było Masterchefów, Pascali a tym bardziej kuchni.tv (jak dla mnie to ostatnie to dar od Boga, mogłabym oglądać w kółko). Przepisy były przekazywane z pokolenia na pokolenie i każda szanowana gospodyni miała co najwyżej grube wydanie "kuchni polskiej". W sklepie nie było kolendry ani pasty curry czy mleka kokosowego. Pamiętam jak na początku lat osiemdziesiątych znajomy rodziców przywiózł z zagranicy banany. Za nic w świecie nie chciałam ich spróbować. Przekonywali mnie, że w smaku są podobne do jabłek bo nie wiadomo było kiedy będzie szansa znów mieć do nich dostęp. Nie dałam się namówić a traumę miałam jeszcze przez wiele lat :)
Na szczęście dzisiaj dostęp do przypraw i produktów z całego świata jest bardzo prosty dlatego często eksperymentuję z nimi w kuchni.
Dzisiaj przepis na lekkie wegetariańskie curry, właśnie z kalafiora.
Składniki:
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pół dużego kalafiora
1 pomarańczowa papryka
1 papryczka chili
2 łyżki żółtej pasty curry
puszka mleka kokosowego
szklanka bulionu warzywnego
sól
pieprz
mielona kolendra
curry w proszku
kurkuma w proszku
2 garści ryżu
2 łyżki sezamu
kilka listków zielonej kolendry do dekoracji
olej do smażenia
Zaczynam od podsmażenia pokrojonej w kosteczkę cebuli oraz czosnku. Gdy się lekko zeszklą dodaję paprykę i chili, również drobno pokrojone. Daję im chwilę aby zmiękły. Kalafior dzielę na małe różyczki i dodaję do garnka. Zalewam bulionem i chwilę duszę. Na patelni podsmażam wszystkie przyprawy, podlewam odrobiną bulionu aby stworzyła się z nich aromatyczna pasta. Dodaję ją do gotujących się warzyw. Wlewam mleczko kokosowe i daję im jeszcze 15 minut na małym ogniu. Na suchej patelni prażę ziarna sezamu oraz osobno gotuję ryż. Podaję w miseczkach, dekoruję sezamem i posiekaną kolendrą. Osobno podaję ryż aby każdy mógł sobie nałożyć odpowiednią ilość. I gotowe!
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/11/wegetarianskie-curry-z-kalafiora.html