Wykonanie
Tym razem chciałybyśmy podzielić się z
Wami przepisem na
kurczaka w
curry zaczerpniętym z książki Sophie Dahl pt. Apetyczna Panna Dahl. Jest to jedna z naszych ulubionych kulinarnych pozycji. Oczarowuje już sama okładka kolorowa, wiejska i sielankowa.
Potem jest jeszcze lepiej, przejrzysty podział na
pory roku (tak my też uwielbiamy gotować w zgodzie z rytmem natury!), ciekawe i inspirujące przepisy, do tego naprawdę proste w wykonaniu. Sophie podobnie jak my jest kucharką amatorką, ale naszym zdaniem reprezentuje poziom profesjonalistki. Jej książkę można traktować zarówno jako poradnik kulinarny, jak i zbiór ciekawych historii. Możemy z niej się dowiedzieć m.in kto zaraził pannę Dahl pasją do gotowania, jak została modelką plus size, czy jak wyglądało jej dzieciństwo. Ta książka zagościła w naszej bibliotece już kilka lat temu, ale ostatnio z okazji tego weekendu kuchni brytyjskiej znowu do niej powróciłyśmy i odkryłyśmy nowe ciekawe pozycje. No tak, ale miało być o
kurczaku w
curry, a nie o Sophie...Tak naprawdę to długo zastanawiałyśmy się, czy to danie pasuje do tygodnia z kuchnią brytyjską, bo wywodzi się z kuchni indyjskiej. Jednak widząc jak przyjęło się ono w Wielkiej Brytanii, jak często Brytyjczycy je jadają, uznałyśmy, że można już go uznać za część brytyjskiej tradycji kulinarnej. A wy jak myślicie kiedy danie zaczyna być częścią kuchni narodowej? Czekamy na Wasze opinie w komentarzach:-)Porcja dla 3 osób

Składniki:- 4
cebulki szalotki
- 2
papryczki chilli- 2 ząbki
czosnku- 2 łyżki tartego świeżego
imbiru- 3 łyżki
curry w proszku- 4 filety z
piersi z kurczaka- szczypta
soli- 1/3 łyżeczki
pieprzu ziołowego Prymat- 400 ml
mleczka kokosowego- 1 pęczek świeżej posiekanej
kolendry (jeśli nie macie
kolendry może być
natka pietruszki, co prawda nie jest zgodna ani z brytyjską, ani z indyjską tradycją, ale też pasuje)-
olej do smażenia-szklanka
ryżuSposób przygotowania:1. Siekamy drobno:
cebulę,
chilli,
czosnek.Ścieramy
imbir. To wszystko razem podsmażamy przez kilka minut.

2. Następnie w kostkę kroimy
kurczaka i dorzucamy na patelnię.

3. Gdy
kurczak się usmaży dodajemy
mleczko kokosowe,
sól i
pieprz do smaku.

4. Na koniec danie podajemy z ugotowanym wcześniej
ryżem i posypujemy posiekaną
kolendrą.Smacznego!

Pamiętajcie o polubieniu naszego fanpage na Facebooku! Oto link