ßßß
Składniki:1 dojrzały ananas (im bardziej dojrzały tym lepiej),1 czerwona papryczka chilli,1 mała biała cebula (może być czosnkowa, nadadzą się też szalotki),2 ząbki czosnku,1,5 l bulionu warzywnego,400 ml mleka kokosowego,gałązka rozmarynu,1/2 łyżeczki kurkumy,1/2 łyżeczki curry,1/4 łyżeczki mielonego imbiru,sól do smaku,olej do smażenia.
Przygotowanie:1) Cebulę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na rozgrzanym na głębokiej patelni oleju.2) Papryczke chilli kroimy drobno i dodajemy do zeszklonej cebuli. Podsmażamy przez chwilę3) Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy na patelnię. Uważamy, żeby sie nie przypalił, bo danie będzie gorzkie.4) Obieramy ananasa i kroimy w średniej wielkości kawałki. Dorzucamy na patelnię i podsmażamy przez 3 minuty.5) Bulion wlewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy podsmażonego ananasa z cebulą do bulionu. Mieszamy.6) Dodajemy mleko kokosowe i przyprawy. Całość doprawiamy do smaku solą.Smacznego! :)