Wykonanie
Najbardziej lubię zapraszać gości na kolację i zaskakiwać ich nowymi
smakami, których by się w życiu nie spodziewali. Udało mi się to w zeszły piątek. Zaskoczeń w trakcie kolacji było kilka, jednym z nich była zupa z
ananasem, bo kto by pomyślał, żeby z niego robić zupę? Do tego słodko-kwaśno-ostrą? Ano, ja. Zupa błyskawiczna w przygotowaniu, aromatyczna i bardzo smaczna.
Składniki:1 dojrzały
ananas (im bardziej dojrzały tym lepiej),1 czerwona
papryczka chilli,1 mała biała
cebula (może być czosnkowa, nadadzą się też
szalotki),2 ząbki
czosnku,1,5 l
bulionu warzywnego,400 ml
mleka kokosowego,gałązka
rozmarynu,1/2 łyżeczki
kurkumy,1/2 łyżeczki
curry,1/4 łyżeczki mielonego
imbiru,
sól do smaku,
olej do smażenia.
Przygotowanie:1)
Cebulę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na rozgrzanym na głębokiej patelni
oleju.2)
Papryczke chilli kroimy drobno i dodajemy do zeszklonej
cebuli. Podsmażamy przez chwilę3)
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy na patelnię. Uważamy, żeby sie nie przypalił, bo danie będzie gorzkie.4) Obieramy
ananasa i kroimy w średniej wielkości kawałki. Dorzucamy na patelnię i podsmażamy przez 3 minuty.5)
Bulion wlewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy podsmażonego
ananasa z
cebulą do
bulionu. Mieszamy.6) Dodajemy
mleko kokosowe i
przyprawy. Całość doprawiamy do smaku
solą.Smacznego! :)