Wykonanie
Przepis pochodzi z bloga jadlonomia.com . Gdy tylko zobaczyłam zdjęcia do tego przepisu, ten kolor i sam niebanalny pomysł, wiedziałam, że
będę musiała jednego dnia sama przetestować ten przepis. I proszę bardzo! Nic łatwiejszego, a efekty na prawdę są niesamowite. Polecam!Składniki:zupa:3 duże
burakipuszka
mleczka kokosowego2 ząbki
czosnkułyżeczka
imbiru w proszkuszczypta
chili w proszku1 1/2 szklanki
wodysól,
pieprzolej do smażeniado podania:świeża
pietruszkaPiekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C.
Buraki dokładnie myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 - 50 minut.Upieczone
buraki wyjmujemy z folii i studzimy, odkrajamy końcówki i kroimy w plasterki. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy 3 łyżki
oleju, dodajemy posiekany
czosnek. Podsmażamy wszystko przez 1 minutę, następnie dodajemy pokrojone
buraki i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy
mleko kokosowe,
wodę, płaską łyżeczkę
soli,
imbir i szczyptę
chili i gotujemy przez 10 - 15 minut na małym ogniu.Zupę miksujemy blenderem na gładki krem, w razie potrzeby dolewając
wody. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Zupę podajemy bardzo gorącą z
natką pietruszki.