Wykonanie
Mam ogromną słabość do zup z
buraków.. zresztą wystarczy zajrzeć do mojej zakładki ,,zupy", to sami się przekonacie, czego tam jest najwięcej. Pieczone
buraki z
mlekiem kokosowym to bardzo intrygujące smakowe połączenie, jednym słowem coś dla mnie :-) Krem ma piękny, intensywny kolor, a świeży
kokos sprawdza się jako chrupiący dodatek do aksamitnej zupy.Krem najlepiej podawać, gdy jest tylko lekko podgrzany.Składniki:1/2 kg
buraków + 2 do dekoracji1 puszka
mleka kokosowego TAO TAO (wg mnie najlepsze)1 szkl
wody2 duże ząbki
czosnku2 łyżki
oleju kokosowego2 łyżki
soku z cytrynysól i
pieprzświeży
kokos1.
Buraki myjemy, wkładamy do blachy, zalewamy do połowy
wodą i pieczemy w 200*C do miękkości. Na ostatnie 5 minut pieczenia zwiększamy temperaturę do 250*C. Upieczone
buraki przekładamy na talerz i dokładnie studzimy.2. W rondlu rozgrzewamy
olej, dodajemy posiekany
czosnek i podsmażamy.
Buraki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do
czosnku, chwilę podsmażamy i zalewamy
mlekiem kokosowym. Całość gotujemy na małym ogniu ok 5 minut, a następnie dokładnie mielimy blenderem na krem.3. W zależności od tego, jak gęste lubimy kremy, dodajemy
wodę. Ja dodałam 1 szkl przegotowanej
wody i mleczko ze świeżego
kokosu. Krem doprawiamy do smaku
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem.4. Zupę podajemy z pokrojonymi w słupki
buraczkami,
pietruszką i kawałkami
kokosu.SMACZNEGO :-)