Wykonanie
Znów postawiłam na
buraki. Tym razem zupa krem z
mleczkiem kokosowym. Jest przepyszna, żałuję że nie zrobiłam podwójnej porcji. Myślę, że jej smak przekona nawet największego przeciwnika
buraków. Co tu dużo pisać - po prostu MUSICIE jej spróbować!Składniki (3 sugerowane porcje):3
buraki2 ząbki
czosnkukawałek
ostrej papryczki1 puszka
mleczka kokosowego (400 ml)1,5 szklanki
wody2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
olejusól,
pieprz1/2 łyżeczki
imbiruWykonanie:1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni2.
Buraki dokładnie wyczyścić, zawinąć w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz)3. Piec ok. 50-60 minut4. Wystudzić, następnie pokroić w dużą kostkę5. Posiekać
czosnek i papryczkę6. W średnim garnku rozgrzać
olej, wrzucić
czosnek i papryczkę, chwilę podsmażyć7. Dodać pokrojone
buraki,
mleko kokosowe,
wodę i odrobinę
soli. Gotować na małym ogniu 10-15 minut8. Zmiksować blenderem, doprawić
sokiem z cytryny,
imbirem, ewentualnie
solą i
pieprzem.SMACZNEGO!1 porcja zawiera:400 kcal; 4,7 g
białka; 34 g tłuszczów; 20 g węglowodanów; 2,3 g błonnikaOryginalny przepis pochodzi z jadłonomii (książka).