Wykonanie
Pyszna, leciuteńka, kremowa delikatnie ostra za przyczyną
chili i
imbiru o lekko
kokosowym smaku i aromacie. Szczerze mówiąc dla mnie było to zupełnie nowe doznanie :) Jeśli komuś z
buraczkami nierozerwalnie kojarzy się
koperek - to też się nie pogryzie, ale z
miętą smakuje świetnie. Przepis znaleziony na Jadłonomia z moimi zmianami. Polecam baaardzo :)Składniki:3-4
buraczki2 ząbki
czosnki3 łyżki
oleju rzepakowego400ml
mleczka kokosowego (może być domowe klik)1,5 szkl
wodyszczypta
chiliszczypta
imbiru1/2 łyżeczki
solipieprzposiekana
mięta do dekoracji1 łyżka
masła (opcjonalnie)wykonanie tradycyje:
Buraki umyć i albo ugotować na parze albo zawinąć w folię aluminiowa i upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 50 minut.Wystudzić lekko i obrać. Pokroić w plasterki (jedną ćwiartkę pokroić w słupki i odłożyć je do dekoracji).Na mocno rozgrzanym
oleju podsmażyć
czosnek, dodać pokrojone
buraki i smażyć chwilę. Do garnka wlać
mleko kokosowe,
wodę dodać
buraki z
czosnkiem. Gotować 10-15 minut. Zmiksować na gładki krem. Doprawić. Na koniec można dodać łyżkę
masła. Zupę nalać do miseczek. Każdą udekorować słupkami
buraka i drobno posiekaną
miętą.wykonanie thermomix:
Buraki umyć i umieścić w Varomie. Do naczynia wlac 1l
wody.
Buraki gotowac na parze Temp. varoma/50 min/obr.2Po tym czasie lekko je wystudzić.
Wodę odlac a do naczynia dać
olej i pokrojony
czosnek. Podsmażać 5 min/temp.varoma/obr delik.
Buraczki obrać i pokroić w ćwiartki. Wrzucić do naczynia (jedną ćwiartkę odłożyć do dekoracji). Zmiksować obr.4/5 sek. Następnie podsmażamy temp.varoma/5 min/obr./delikNastępnie miksujemy 20sek/obr7Dodać
wodę, mleczko i
przyprawy. Gotować temp.100/obr2/10 min. Na koniec można dodać łyżkę
masła. Zmiksować 20 sek/obr.6Wcześniej odłożoną ćwiartkę
buraczka pokroić w słupki. Zupę nalać do miseczek. Każdą udekorować słupkami
buraka i drobno posiekaną
miętą.Smacznego :)