ßßß
SKŁADNIKI:2 puszki kukurydzy1/3 kostki masła1 1/2 litra wody200 ml śmietany 12%2 ząbki czosnku1 papryczka chili (można zastąpić 1 łyżeczką proszkowanego chili)łyżeczka startego imbiru (można zstąpić 1 łyżeczką proszkowanego imbiru)1/2 łyżeczka kurkumySól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE:Kukurydze z masłem wkładam do garnka. Duszę pod przykryciem około 10-15 minut. Odstawiam do przestygnięcia, a następnie miksuję na gładką masę. Zmiksowaną kukurydzę zalewam wodą. Dodaję przeciśnięty czosnek, imbir, kurkumę i gotuję na małym ogniu 10 minut. Papryczkę chili wypestkowyję, kroję i ubijam w moździerzu, a następnie dodaję do zupy Na koniec dodaje zahartowanã śmietanę. Gotuję jeszcze około 2-3 minut. Dosmaczam solą i pieprzem. Krem podaję z grzankami z masłem czosnkowym.