Wykonanie
Składniki na 4 porcje:4 upieczone
buraki*, w kostkę1
ziemniak, w kostkę1
cebula, w kostkęskórka otarta z całej
cytrynyświeży
imbir, wielkości kciuka, starty na tarce2 ząbki
czosnku, starte600 ml
bulionu (został mi z wiejskiego koguta, ale może być drobiowy lub cielęcy z kostki)200 ml wrzącej
wodyłyżeczka
solipół łyżeczki sproszkowanego
imbiruszczypta
cynamonukilka kropel z
cytrynydo smażenia łyżka
masła i 2 łyżki
oleju rzepakowego*
Buraki z łupinami zawijam w folię aluminiową i piekę w 200 stopniach przez godzinę. Studzę, obieram i kroję w kostkę.Na
maśle i
oleju smażę
skórkę cytrynową,
imbir i
czosnek. Po 30 sekundach wrzucam
cebulę,
buraki, a po 5 minutach
ziemniaki. Duszę, pod przykryciem, 20 minut. Po tym czasie zalewam gorącym
bulionem i
wodą (gdybym miała więcej
bulionu, nie użyłabym
wody) i dusze kolejne 20 minut. Zupę miksuję i doprawiam
solą i pozostałymi
przyprawami. Podaję z pokruszoną
fetą (lub innym wyraźnym,
białym serem), polany
olejem rzepakowym (może być
oliwa z oliwek, ale odkąd kupiłam pyszny, aromatyczny
olej ze Świecia, korzystam przy każdej okazji). Częstujcie się :)