Wykonanie
Prosta zupa z dyni, do której nie trzeba gotować
wywaru warzywnego. Pierwszy raz
jadłam ją u kogoś i jedynym powodem, dla którego nie wzięłam dokładki, była obfitość innych
dyniowych przysmaków na
stole. Zupa jest sycąca i rozgrzewająca. Czyli wg mnie spełnia wszystkie wymogi jesiennego obiadu w pracy lub też szybkiego jedzenia po powrocie do domu. Ostatnio przezornie zawsze gotuję więcej porcji zupy i wekuję w maksymalnie półlitrowych słoikach. Dzięki temu zrobienie obiadu zajmuje tyle czasu, ile odgrzanie zupy. Gorąco polecam wekowanie, zwłaszcza wszystkim osobom, które pracują i mają mało czasu. Dzięki temu zamiast jeść cokolwiek, można jeść przyzwoicie, a nawet bardzo przyzwoicie.Ta zupa z dyni, choć najłatwiejsza jaką robiłam, jest zarazem najsmaczniejszą . Pieczona
dynia jest smaczniejsza niż taka gotowana. Do przygotowania zupy użyłam pieczonej dyni francuskiej oraz blue ballet (smacznej odmiany dyni, podobnej kształtem do hokkaido, która po upieczeniu jest nieco mączysta i ma cienką skórkę, więc w zasadzie można jej nie obierać). W zasadzie można użyć każdego gatunku dyni. To
przyprawy nadają zupie charakteru.Składniki:2
cebule1 mały
por500 g
ziemniaków2500 g dyni1 czuszka lub
papryczka chili (ilość w zależności od preferowanej ostrości), może być też
chili w proszkukawałek świeżego
imbiru wielkości męskiego kciukaszczypta
gałki muszkatołowej1 ząbek
czosnku3 łyżki
masła klarowanego lub 2 łyżki
masła i 1 łyżka
olejusólwodadodatkowo:
pestki dyniWykonanie:
Dynię umyć, rozkroić, usunąć z niej pestki i pokroić na 5 cm paski. Upiec w temperaturze 190 st. C przez 40 min - 1 h - czas pieczenia zależy od wielkości dyni i piekarnika. Widelec powinien bez jakiegokolwiek trudu wkuwać się w miąższ. Miąższ wydrążyć do miski łyżką ze skóry.
Cebule obrać, posiekać.
Pora (jasną i jasnozieloną część) także posiekać.
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W dużym garnku z szerokim dnem rozgrzać tłuszcz. Podsmażyć najpierw samą
cebulę, aż lekko zmięknie, dodać
por. Smażyć mieszając, aż
cebula się zeszkli, nie brązowić. Dodać
ziemniaki - dokładnie je obtoczyć w tłuszczu i
cebuli. Przesmażyć przez minutę-dwie. Dodać tyle
wody by zalać
ziemniaki. Dodać miąższ dyni, pół łyżki
soli oraz
papryczkę chili (chyba że dajemy
chili w proszku, ja dodawałam je pod koniec gotowania). Gotować, aż
ziemniaki będą miękkie. Dodać obrany i starty na drobnej tarce
imbir. Obrany
czosnek wycisnąć przez praskę. Zagotować. Zupę zmiksować na krem. Gęstość zupy wyregulować dodaniem odpowiedniej ilości
wody. Doprawić
solą i
pieprzem i gałką.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni żeliwnej lub teflonowej. Zajmie to kilka minut. Trzeba mieszać podczas prażenia, by równomiernie (lekko) zbrązowiały). Posypać nimi zupę przed podaniem.Zupę można zamrozić lub zawekować.