Wykonanie
Przepis z gazety "
Sól i
pieprz"3/2011 oczywiście po małych zmianach ;)
Składniki na duszonego
kurczaka:1,3 kg
kurczaka, u mnie tylko udka,2 gałązki
natki pietruszki,2 cm kawałek
imbiru,2 ząbki
czosnku,1/2
cytryny,
olej rzepakowy,
marchewka,kawałek
selera2
cebule,
sól,
pieprz do smaku,250 ml
wody,1.
Kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Natkę pietruszki posiekaj. Udka oprósz
solą i
pieprzem. Obierz
czosnek i
imbir-pokrój w małe kawałki.Sparz
cytrynę i pokrój w plastry.
2. Na patelni rozgrzej
olej-
cytrynę,
czosnek i
imbir podduś na małym ogniu następnie wyjmij i odłóż. Na tłuszcz włóż
kurczaka -podsmaż, przełóż do naczynia żaroodpornego.3.
Marchew,
selera i
cebulę obierz i pokrój w kawałki podobnej grubości, podsmaż na tłuszczu po smażeniu
mięsa.
4. Warzywa przełóż do naczynia z
kurczakiem, zalej
wodą, dodaj
natkę pietruszki. Piecz około 40 minut w temp. 180 C.
Zapiekane
ziemniaki:300 g
ziemniaków,2
cebule,3 ząbki
czosnku,40 g
masła,400 ml
śmietanki 30%- dałam 18%,
gałka muszkatołowa,140 g
szpinaku,60 g
sera feta,1.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w 1-cm kostkę.
Cebulę i
czosnek obierz i pokrój w drobna kostkę, zeszklij na roztopionym na patelni
maśle.Dopraw
solą i
pieprzem.2. Do
cebuli dodaj
ziemniaki, wymieszaj, wlej
śmietanę-dopraw
solą i
pieprzem oraz
gałką muszkatołową.Dodaj
szpinak, wszystko wymieszaj-i duś chwilę.Przełóż do naczynia do zapiekania piecz 40 min.
Pod koniec pieczenia ułóż
ser feta, zapiecz, tak aby się rozpuścił. Podaj
ziemniaki z
kurczakiem.