ßßß
Składniki ;około 20 maślaków – plus , minus 😉3-4 ziemniaki średniej wielkości1 marchewka2 cebule1 korzeń pietruszki2 łyżki masła100 ml śmietany -słodkiej2 ząbki czosnkuszczypta tartej gałki muszkatołowejsól , pieprz4 l wodynatka pietruszki do dekoracji
Maślaki obieramy ze skórki , która pokrywa kapelusz , kroimy w kawałki . Cebulę siekamy drobno , czosnek wyciskamy praską . W garnku rozgrzewamy masło i rumienimy na nim czosnek z cebulka , następnie dodajemy maślaki, gałkę muszkatołową i dusimy w sosie, który puszczą około 10 minut , mieszając co jakiś czas – aż częściowo ,zredukuje się wywar . Warzywa obieramy , kroimy w kosteczkę i dokładamy do podduszonych maślaków , dusimy jeszcze około 10 minut pod przykryciem . Dolewamy wodę w ilości około 4 l , dodajemy sól , pieprz , gotujemy około 15 minut , na małym ogniu pod przykryciem . Po tym czasie wlewamy śmietankę , posypujemy siekaną natką pietruszki i podajemy z grzanką 😉 Smacznego 😉